IŞİD Deraa'da fırsatı kaçırmadı: Rejime karşı operasyonlar durdu

IŞİD Deraa'da fırsatı kaçırmadı: Rejime karşı operasyonlar durdu

IŞİD bağlantılı Ceyş Halid bin Velid grubu muhaliflere karşı saldırıya geçti. İsrail sınırı yakınındaki iki kasaba daha örgüt kontrolüne geçti.

Deraa'da IŞİD bağlantılı Ceyş Halid bin Velid grubu, büyük bir sızma operasyonu gerçekleştirerek 2 kasaba, 2 köy ve bir tepeyi ele geçirdi. Muhaliflerin savunmasız halde yakalandığı saldırı, Deraa şehrinin güney batı kırsalında gerçekleşti.

IŞİD ilk saldırısını Tasil ve Şam el Colan kasabalarına gerçekleştirdi. Saldırılarına devam eden örgüt Pazartesi sabahı Ceylan, Edvan köylerini ve El Cumua tepesini muhaliflerden ele geçirdi. 

Rejime karşı operasyon başlatılmıştı

Önceki hafta muhaliflerin "Bunyan el Mersus" adında rejime karşı başlattıkları operasyon nedeniyle, IŞİD'e karşı olan cephelerin zayıf kaldığı ve bundan dolayı örgütün bu durumu fırsata çevirmek istediği belirtiliyor. Muhalifler Deraa'da iki sene sonra ilk defa rejime karşı büyük bir operasyon başlatmış ve Deraa kent merkezindeki Menşiyye mahallesi ele geçirilmişti. 

IŞİD: 20 savaşçı öldürdük

IŞİD'e bağlı Amak haber ajansı, çatışmalar sırasında 20 muhalif savaşçıyı öldürdüklerini duyurdu. Muhaliflerin geri çekilmesinin ardından Deraa'daki rejim kontrolündeki bölge ile IŞİD arasındaki mesafe 10 km'ye, şehir merkezi ile 15 km'ye düştü.

IŞİD'in saldırıları sonrası, yeni muhalif oluşumu Tahriru'ş Şam'ın rejime karşı saldırıları durdurmak zorunda kalarak batı Deraa'ya yoğunlaşması bekleniyor.

IŞİD, İsrail ve Ürdün sınırında bulunan ufak bir alanı kontrolü altında bulunduruyordu.

Haritada IŞİD'in son ilerlediği alan -mavi olarak- gösterilmektedir: 


[Siyah: IŞİD, Yeşil: Muhalifler, HTŞ]

2016 yılının Mart ayında IŞİD, Deraa'da yine muhaliflere karşı bir saldırı harekatı başlatmış ancak sonrasında ele geçirdiği kasaba ve köylerden geri çekilmek zorunda kalmıştı.

Ceyş Halid bin Velid, Yermük Şehitleri Tugayı ve Müsenna Hareketi'nin geçen sene birleşmesi sonucu kurulmuştu. Suriye muhalefetinden ayrılan grup IŞİD'e bağlı olarak faaliyet gösteriyor.

Kaynak: Mepa News

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.