Eski Guantanamo mahkumundan Musul'da canlı bomba saldırısı

Eski Guantanamo mahkumundan Musul'da canlı bomba saldırısı

2002 yılından 2004 yılına kadar Guantanamo'da tutsak bulunan Cemal Haris Musul'da bombalı araç saldırısı gerçekleştirdi.

İngiliz basını, eski ismi Ronald Fiddler olan ancak Cemal Haris olarak bilinen eski Guantanamo mahkumunun Musul'da bir bombalı araç saldırısı gerçekleştirdiğini ifade etti. Cemal Haris, IŞİD'in elindeki en büyük şehir olan Musul'un savunmasında IŞİD saflarında bulunuyordu. IŞİD, şehri savunmak için yüzü aşkın bombalı araç saldırısı gerçekleştirmişti.

Cemal Haris'in saldırıyı gerçekleştirdiği gün, IŞİD'in A'mak Haber Ajansı bombalı saldırı için kullanılan 3 arazi aracının görüntülerini yayınladı. Üç araç da el yapımı zırhla takviye edilmişti. Bu üç araçtan birinin içinde Cemal Haris vardı. IŞİD, Cemal Haris'in bombalı araç içindeki fotoğrafını yayınladı ve ondan Ebu Zekeriya El Britani künyesiyle söz etti.

Taliban elinden Guantanamo'ya

Haris'in hayat hikayesi ise oldukça tuhaf. Haris, Taliban yönetiminin bulunduğu yıllarda hiçbir tanıdığı ve bağlantısı olmadan Afganistan'a gitmiş, Taliban tarafından İngiltere ajanı olduğu şüphesiyle gözaltına alınmıştı. Sarposa Hapishanesi'nde bulunduğu esnada bölge Kuzey İttifakı tarafından ele geçirilince Amerikalılara teslim edilen ve 2002 yılından 2004'e kadar Guantanamo'da tutulan Cemal Haris daha sonra serbest bırakıldı. Haris ile birlikte Taliban'ın ajan olduklarından şüphelenerek gözaltına aldığı 4 isim daha aynı akıbeti paylaşmıştı. Bu isimler daha sonra Sarposa Beşlisi olarak anılacaktı.

Cemal Haris ile birlikte yakalanan Rusya vatandaşı Ayrat Nasimovich Vakhitov'un hikayesi de hayli ilginç. Taliban'ın elinde tutsaklıktan Guantanamo'da tutsaklığa uzanan öyküsünün son durağı Türkiye'de bir hapishane. Suriye'de faaliyet gösteren muhalif grup Ceyşu'l Muhacirin ve'l Ensar mensubu olan Vakhitov, 2016 yılının Haziran ayında İstanbul Yeşilköy Havaalanı'na düzenlenen terör saldırısıyla bağlatılı olduğu iddiasıyla tutuklandı.

Serbest bırakıldıktan sonra IŞİD'e katıldı

Cemal Haris'in geçmişiyle ilgili çok fazla bilgi olmaması ve herhangi bir El Kaide yahut Taliban lideriyle irtibatının bulunmaması Guantanamo'dan serbest bırakılmasını sağladı. ABD yetkilileri, Usame bin Ladin ile bağlantılı olduğu iddialarına yeterli bir delil bulamadı. Sudan'a gittiği yıllarda Usame bin Ladin ile bağlantı kurduğu iddiası bulunsa da bu doğrulanamadı. Guantanamo'dan serbest bırakıldıktan sonra Haris'in 2014 yılına kadar İngiltere'de kalmaya devam ettiği, daha sonra ise IŞİD'e katılmak üzere Suriye'ye gittiği belirtiliyor.

Cemal Haris Irak'ta canlı bomba saldırısı düzenleyen eski Guantanamo mahkumlarından ilki değil. Daha önce de Abdullah Salih El Ecmi Musul'da 2008 yılında böyle bir saldırı gerçekleştirmişti. Abdullah Salih 2001 yılında Afganistan'da Tora Bora Savaşı'nda yakalanmış ve Guantanamo'ya gönderilmişti. 2 Kasım 2005 tarihinde Kuveyt'e gönderilen isim 2006 yılının Mart ayında serbest bırakılmış ve Irak İslam Devleti'ne katılmıştı.

Kaynak: Mepa News

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.