Trump savaşı yükseltti: 'Askeri danışmanlar' sahaya iniyor

Trump savaşı yükseltti: 'Askeri danışmanlar' sahaya iniyor

Obama döneminde 'askeri danışman' olarak gönderilen ABD birlikleri, Trump'ın başkanlık koltuğuna oturmasının ardından sahada daha aktif görev almaya başladı.

Askeri kaynaklar, Obama yönetiminde 'askeri danışman' adı altında Irak'a gönderilen birliklerin Donald Trump'ın başa gelmesinin ardından IŞİD ile sıcak çatışmalarında daha aktif rol aldıklarını doğruladı.

Yaklaşık 450 ABD'li askeri danışmanın Obama'nın emirleri doğrulsunda aktif savaşa katılmaları beklenmiyordu. Ancak koalisyon sözcüsü, geçen haftalarda Musul'da IŞİD ile yakın çatışmada yer alan ABD'li askerlerin saldırıya uğradığını açıkladı.

Koalisyon sözcüsü Albay John Dorrian Bağdat'ta yaptığı basın açıklamasında, "Musul'da Farklı zamanlarda ateş altında kaldılar ve karşılık verdiler." dedi. 

Barack Obama yönetimi 2014 yılında askerlerini Irak'tan çekme kararı aldığında, 'danışman' rolünde görev yaptıklarını belirten Dorrian, ABD'li birliklerin muharebe dışında tutulması için çaba gösterildiğini söyledi.

"Artık cephedeyiz"

Pazartesi günü koalisyon komutanı Korgeneral Stephen Townsend da bu yorumları tekrarladı ancak Obama yönetimin sonunda verilen kararları uygulayarak artık cephe hatlarına daha yakın olduklarını söyledi. Townsend "sahada Iraklı güçlere daha yakın ve daha derin çalıştıklarını" doğruladı.

ABD'li komutanların Donald Trump'ın başa gelmesinin ardından savaşa daha istekli olduğu görülüyor.

ABD Savunma Bakanlığı'nın verilerine göre IŞİD'e karşı operasyonların başladığı 2014 yazından beri 31 ABD askeri yaralandı.

Trump göreve gelmesinin ardından komutanlarına IŞİD'le savaşı gözden geçirmek için 30 gün süre verdi ve saldırıları hızlandırmak için bir dizi önerilerde bulundu.

ABD Ordusu Merkez Komutanlığı başkanı General Joseph Votel, yerel güçlerin birincil kuvvet olacağını söylemesine karşın Suriye'de daha fazla ABD birliğine ihtiyaç olacağını söylemişti.

Kaynak: Mepa News

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.