ABD, Suriye'de PKK'nın çocuk askerlerini eğitiyor

ABD, Suriye'de PKK'nın çocuk askerlerini eğitiyor

ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığı'nın (CENTCOM) geçen hafta sonu paylaştığı fotoğraflarda görülen çocuk askerler ile ilgili Pentagon açıklama yaptı.

ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon), CENTCOM'un geçen hafta sonu Twitter hesabından paylaştığı skandal fotoğraflar hakkındaki sorulara cevap verdi. Pentagon'dan yapılan açıklama ise, daha büyük bir skandal içeriyor.

Pentagon, fotoğraflarla alakalı "Suriye'deki gruplara destek verme şartları arasında 'savaşçıların belli bir yaşta olması' koşulunun bulunmadığı" açıklamasını yaptı.

CENTCOM'un paylaştığı ve Suriye'nin kuzeyinde dağıtılan silahların küçük yaştaki savaşçılara da verildiğini gösteren fotoğraflar tartışmalara neden oldu.

 

Fotoğraflarda, PKK'nın Suriye uzantısı olan YPG'nin liderliğini yaptığı Suriye Demokratik Güçleri (SDG)'ye bağlı çocuk askerler görülüyor.

Konuyla ilgili sorulara 'bilgisi olmadığı' yönünde cevap veren Davis, "Savaşmanın yaşının olduğunu bilmiyorum. Hedef almamız bakımından silah taşıyabilen herkes tehdit teşkil ediyor" yanıtını verdi.

CENTCOM: ABD HÜKÜMETİ ÇOCUK SAVAŞÇILARA GÖZ YUMMUYOR

CENTCOM tarafından AA muhabirine yapılan yazılı açıklamada ise "ABD hükümeti çocuk savaşçılara göz yummuyor. Silahlı çatışma kanunlarına ilişkin sorumluluklarımız oldukça ciddiye alıyoruz. Eğitip donattığımız grupları taramadan geçiriyoruz ve desteklenen grupların silahlı çatışma kanunlarına ve insan haklarına uymalarını bekliyoruz" ifadelerine yer verildi.

Yetkili, "Elbette 18 yaşından küçük birine silah verilip savaşa gönderilmesi kabul edilecek bir durum değil ancak bölgedeki durum ve kültürel yapı göz önüne alındığında çok şaşırtıcı değil. Biz onlara (gruplara) sadece destek verip IŞİD ile savaşmalarını istiyoruz. Kimi nasıl istihdam ettiklerine bakmıyoruz" açıklamasını yaptı.

Uluslararası insan hakları yasalarına ve Roma Statüsü'ne göre, silahlı kuvvetlerin veya silahlı örgütlerin 15 yaşından küçükleri askere ya da örgüte alması savaş suçu teşkil ediyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.