Suriye'de El Kaide liderine ABD'den hava saldırısı

Suriye'de El Kaide liderine ABD'den hava saldırısı

El Kaide'nin üst düzey isimlerinden Ebu'l Hayr Mısri, ABD'nin insansız hava aracı saldırısında hedef alındı. Saldırının neticesine dair açıklama yapılmadı.

El Kaide'nin yaşayan en üst düzey liderlerinden birisi olan Ebu'l Hayr El Mısri'nin, ABD insansız hava araçlarınca hedef alınarak öldürüldüğü belirtildi.

Ebu'l Hayr El Mısri aynı zamanda Usmae bin Ladin'in damadıydı. Ebu'l Hayr, İdlib'in Mastume bölgesinde küçük bir arabada yolculuk ederken hedef alındı. Hedef alınan aracın görüntüleri sosyal medyada paylaşılsa da bölgedeki cihat yanlıları vurulan araçta kimin olduğu bilgisini paylaşmadı.

"Silahımı taşımıyorum, çünkü..."

Pazartesi günü Pentagon, Suriye'nin kuzeybatı bölgesinde bir saldırı gerçekleştirdiğini doğruladı ancak hedef alınan kişinin kim olduğu belirtilmedi. Suriye'de yer alan cihat yanlısı liderden bazıları Ebu'l Hayr'ın ölümünü doğruladı. Tanınan bir Mısırlı cihat yanlısı lider olan Şerif Muhammed Hazza'a da Ebu'l Hayr'ın ölümünü doğruladı. Şerif Muhammed Twitter'da onunla birkaç gün önce telefonda görüştüğünü ve Ebu'l Hayr'ın "silahımı taşımıyorum çünkü bir uçak tarafından hedef alınmayı bekliyorum" şeklinde konuştuğunu ifade etti.

Ebu'l Hayr'ı hedef aldığı ifade edilen saldırı sonrası görüntüler...

Öte yandan bazı kişiler, Ebu'l Hayr'ı hedef alan füzenin, aşina olunan şekilde aracı paramparça etmediğine dikkat çekti. Bu kişilerin ifadesine göre araca atılan füze patlamadı, Ebu'l Hayr "Hellfire" füzesinin hızla kendisine çarpması sonucu yaşamını yitirdi. Bazıları ise ateşlenen füzenin ve kullanılan insansız aracın daha küçük olduğunu ve her zaman kullanılan hava araçları gibi olmadığını iddia etti. Bu söylemlerle ilgili bir açıklama yapılmadı. Suriyeli muhalifler, Pentagon yahut bağımsız kaynaklarca bu doğrulanmadı.

"Usame bin Ladin ve Nasır El Vuhayşi kadar büyük bir kayıp"

İslami gruplar üzerine yazdığı yazılarla tanınan Iraklı Hişam Haşimi, "Ebu'l Hayr'ın El Kaide için önemli bir isim olduğu ve ölümünün ciddi bir etki doğuracağını" ifade etti.

59 yaşındaki Ebu'l Hayr'ın öldürülmesi bazı gazeteciler tarafından, 'terörle mücadeleye' geçtiğimiz ay Yemen'deki başarısız saldırıyla başlayan Donald Trump'ın ilk başarısı olarak ifade edildi. Bu ifadelere göre "Ebu'l Hayr'ın ölümü, El Kaide için en az Usame bin Ladin ve Nasır El Vuhayşi'nin ölümleri kadar büyük bir darbe niteliğinde."

Ebu'l Hayr El Mısri kimdir?

Abdullah Muhammed Recep Abdurrahman, bilinen ismiyle Ahmed Hasan Ebu'l Hayr El Mısri, 3 Kasım 1957 tarihinde Mısır'ın Kafr eş Şeyh şehrinde dünyaya geldi. Ebu'l Hayr El Mısri'nin, medyada ifade edildiği gibi El Kaide'nin ikinci adamı olmadığı, sadece Eymen Ez Zevahiri'nin vekilliğini yapmış olan üst düzey bir El Kaide lideri ve onun en kıdemli yardımcısı olduğu belirtiliyor.

Afganistan'dan Bosna'ya...

Mısır'daki 'İslami Cihad' grubunun kıdemli bir mensubuydu. 1980'li yılların ortalarında birçok arkadaşıyla birlikte Afganistan savaşına katılmak üzere ülkeden ayrıldı. 1990'larda, Bosna Savaşı'na beraberindeki Arap savaşçılarla iştirak etti. Balkanlarda Bosna dışında Arnavutluk'ta da bulundu. Ardından Mısır'a dönen Ebu'l Hayr, 1998 yılında, "Mısır'da bir dizi saldırıya isminin dahil olduğu suçlamasıyla" idamla yargılandı.

El Kaide şura konseyinin bir üyesiydi. Aynı zamanda bir patlayıcı uzmanıydı, 1998 yılında Kenya ve Tanzanya'daki ABD Büyükelçiliklerinin bombalandığı saldırılarda yer aldığı ifade ediliyordu.

Esir takasıyla serbest kaldı, Suriye'ye gitti

11 Eylül saldırıları sonrasında ABD saldırısı başlamadan bir süre önce Afganistan'ı terk etti. Birçok El Kaide mensubu ile birlikte İran'ın Sistan-Belucistan bölgesine geçti, 2003 yılının Nisan ayında İran tarafından yakalandı. Onunla birlikte yakalanan El Kaide liderleri arasında Seyfu'l Adl, Ebu Muhammed El Mısri ve Süleyman Ebu Gays da vardı.

2010 yılının Ağustos ayında ABD, Ebu'l Hayr'ı terör listesine ekledi. Aynı zamanda Ebu'l Hayr Birleşmiş Milletler'in "El Kaide ve Taliban bağlantılı kişilere yönelik yaptırım listesine" de girdi. Ebu'l Hayr, ABD Hazine Bakanlığı tarafından "terör örgütünün finansal kısmının kilit bir lideri" ve "aynı zamanda El Kaide'nin medya komitesinde önemli rol oynayan bir isim" olarak tanımlandı.

Ebu'l Hayr, 2009 yılında Suudi Arabistan tarafından yayınlanan "dünyanın en çok aranan 85 teröristi" listesinde de yer almıştı.

2015 yılının Eylül ayında, Ebu'l Hayr El Mısri'nin üst düzey El Kaide liderlerinden Seyfu'l Adl ve Abdullah Ahmed Abdullah ile birlikte 2015 yılının Mart ayında serbest bırakıldığı ifade edildi. Bu isimler, Arap Yarımadası El Kaidesi tarafından Yemen'de kaçırılan İranlı diplomatla takas edilmişti.

2016 yılının ortasında Suriye'ye giden Ebu'l Hayr, geçtiğimiz gün İdlib'de ABD insansız hava aracı tarafından vurularak hayatını kaybetti.

Kaynak: Mepa News

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.