Panama Belgelerinde 'Türkiye Sızıntısı'

Panama Belgelerinde 'Türkiye Sızıntısı'

Dünyayı sarsan Panama Belgeleri'nde ikinci dalga yaşandı. Bugün yayımlanan yeni listede Türkiye'den 100'ün üstünde şirketin bilgisi yer aldı.

Panama Belgeleri'nin, 200 binden fazla offshore hesabın ayrıntılarını içeren ikinci kısmı yayınlandı. Belgeler arasında Türkiye'den 684 kişinin ismi yer alıyor.

BBC Türkçe'nin haberine göre, ülkelere göre arama yapılabilen kayıtlarda İngiltere'den 17 bin, Rusya'dan 11 bin, Birleşik Arap Emirlikleri'nden 8 bin, ABD'den 6 bin, Fransa'dan 304, Almanya'dan 200 ve Türkiye'den 100 civarında şirketin bilgileri yer alıyor.

Listelerde öne çıkan isim ve kuruluşlar şöyle:

Doğan Holding Yönetim Kurulu Üyesi Vuslat Doğan Sabancı; Sabancı Holding’in eski yönetim kurulu başkanvekili ve Densa Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Sabancı, Zorlu Holding Yönetim Kurulu Üyeleri Mehmet Emre Zorlu ve Olgun Zorlu; Altınbaş Holding Yönetim Kurulu Başkanı Vakkas Altınbaş ve Yönetim Kurulu Üyeleri Hüseyin Altınbaş ve İmam Altınbaş; Nurol Holding Yönetim Kurulu Başkanı Nurettin Çarmıklı ve Yönetim Kurulu Başkan Yardımcıları Erol Çarmıklı ve M. Oğuz Çarmıklı; Galatasaray Spor Kulübü eski başkanı ve Polat Holding Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Polat; Hattat Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Hattat, Gürmen Group Yönetim Kurulu Başkanı Remzi Gür; Beşiktaş’ın eski başkanı ve Bilgili Holding Yönetim Kurulu Başkanı Serdar Bilgili, TÜSİAD Yüksek İstişare Konseyi Başkanı ve Anadolu Grubu CEO’su Tuncay Özilhan, listede öne çıkan isimlerden.

Tam liste için tıklayın

Daha önce ortaya çıkan belgeler yüzlerce siyasetçi, yetkili, eski ve görevdeki ulusal liderler, ünlüler ve spor yıldızlarının gizli servetlerini ortaya çıkarmıştı. Konuyla ilgili ilk belgelerin yayımlanmasının ardından İzlanda Başbakanı Sigmundur Gunnlaugsson itifa etmişti.

Daha önce sızdırılan belgelerde, İngiltere Başbakanı David Cameron, Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin, Ukrayna Cumhurbaşkanı Petro Poroşenko, Arjantin lideri Mauricio Macri, Arjantinli futbol yıldızı Lionel Messi, ünlü aktör Jackie Chan ve İspanyol yönetmen Pedro Almodovar'ın isimleri geçmişti.

Offshore şirketleri yasa dışı değil ancak paranın geldiği yer ve sahiplerini saklamak, ayrıcı vergi ödememek için kullanılıyorlar. 11,5 milyon belgeden oluşan 2,6 terabaytlık veri tabanı ilk olarak geçen yıl Alman gazetesi Sueddeutsche Zeitung'a verilmişti. Gazete belgeleri ICIJ'la paylaşmış, yüzlerce gazeteci de belgeler üzerinde çalışmış ve bilgiler geçen ay kamuoyuyla paylaşılmıştı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.