El Kaide, Trump'ın baş danışmanı ile 'aynı fikirde'

El Kaide, Trump'ın baş danışmanı ile 'aynı fikirde'

Cihat yanlısı grup, uzun süredir Batı'nın İslam'a karşı bir medeniyetler savaşı yürüttüğünü ifade ediyor.

El Kaide, kendileri ile aynı fikirde olan önde gelen bir Batılı bulmuş durumda: ABD Başkanı Donald Trump'ın başdanışmanı Steve Bannon...

El Kaide ile bağlantılı El Mesra gazetesinin son sayısında ilk sayfada yer verilen haberde Bannon'ın "Batı'nın İslami faşizme karşı küresel bir varoluş savaşı verdiğine" dair ifadesi bulunuyor. Bannon'un anlattıkları manşetin hemen altında, yazıya iliştirilen bir fotoğrafın yanında bulunuyor.

"İslami güçler barışçıl yollarla durdurulamaz"

Yazıda, 2016 yılının Mayıs ayında Bannon'ın Danimarkalı bir gazeteciyle yaptığı röportaja atıfla Bannon'ın silahlı bir mücadele taraftarı olduğu ve "İslam'ın güçlerinin barışçıl yollarla durdurulamayacağına" inandığı belirtiliyor.

Trump'a danışman olmadan önce Bannon'ın İslam ile savaşmaya sıklıkla değindiği biliniyor. Bannon 2014 yılında Vatikan'daki dinleyicilere Skype vasıtasıyla şu sözleri söylemişti: "Şu an bizler, inanıyorum ki İslami faşizme karşı küresel bir savaşın ilk basamaklarındayız."

Ulusal Güvenlik Konseyi'ndeki baş asistanı K.T. McFarland​

Donald Trump'ın İslam konusunda kendilerinden 'çok da farklı düşünmediği' danışman kadrosundan biri de; Ulusal Güvenlik Konseyi'ndeki baş asistanı K.T. McFarland​. Mc Farland, “Radikal İslam belasını yok etmezsek, o en sonunda Batı medeniyetini yok edecek... Ve içtenlikle taşıdığımız değerleri...” açıklamasında bulunmuştu.

El Mesra gazetesinin manşetinde Steve Bannon'un ifadeleri yer alıyor:

"El Kaide'nin iddiaları 'doğrulanıyor'"

Oxford Üniversitesi Arapça ve İslami çalışmalar üzerine araştırmalar gerçekleştiren Elisabeth Kendall'a göre bu yazının El Mesra'da yer alması dikkat çekici.

Kendall şu ifadeleri kullanıyor:

"El Mesra'nın bu yazıyı önem vererek ilk sayfaya manşet haberi olarak koyması bunun çekim gücüne sahip olduğunu gösterir, bu bir destek kazanma yolu. Bu onların şimdiye kadar Batı'nın İslam'a karşı savaşı ile ilgili anlattıklarında haklı olduklarını ispat etmelerine yarar."

İslam üzerinde geçmişteki söylemlerine ek olarak Bannon'ın yetki verdiği son zamanlardaki icrai işler de "Müslümanların Amerikalar için bir tehdit oluşturduğu" fikrine vurgu yapıyor. 

"Savaş İslam ve Hristiyanlık arasında"

Kendall, El Mesra'da yer alan yazıda "Bannon'ın savaşı Batı ve İslam arasında değil daha da hususi olarak Hristiyanlık ve İslam arasında gördüğünün" ifade edildiğini not ediyor. Örneğin yazı Bannon'ın seküler Avrupa'ya güvenini kaybettiğini; Müslüman göçmenleri, Batı medeniyetinin kurucusu olarak görülen geleneksel Hristiyan değerlerinin gerileyişinden kısmen sorumlu gördüğünü ifade ediyor.

Yeni CIA Direktörü Mike Pompeo da Bannon'ın küresel bir din savaşı içinde olunduğu fikrine 'yürekten katılarak' şu ifadeleri kullanmışt: “Bu ülke, böyle bir mücadeleyle büyük savaşlarından bu yana yüzleşmedi.” Pompeo, hayatta kalmanın anahtarlarından birinin “laikliğe boyun eğmek yerine, daha fazla inançlı politikacının hükümete inançlarını aşılaması ve ulusa eski seyrini kazandırması” olduğunu söyledi.

El Mesra'da daha önce Donald Trump ve Barack Obama da yer almıştı ancak Bannon El Mesra sayfalarında ilk kez yer alıyor. Gazete kendisini, sıradan Arap okuyuculara küresel haberleri sunan bağımsız bir kaynak olarak niteliyor. Gazetede El Kaide bağlantılı grupların faaliyetlerinden haberler de sıklıkla yer alıyor.

Kaynak: Mepa News

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.