'CIA, Whatsapp ve Telegram gibi uygulamalara erişebiliyor'

'CIA, Whatsapp ve Telegram gibi uygulamalara erişebiliyor'

WikiLeaks, ABD Merkezi Haber Alma Teşkilatı (CIA) hakkında bir dizi gizli belgeyi sızdırmaya başladığını duyurmuştu.

WikiLeaks bugüne kadar sızdırılan en geniş CIA belgeleri olarak nitelendirdiği yayınlara Vault-7 (Kasa Dairesi 7) kod ismini verdi.

​"Yakın geçmişte CIA, kötü niyetli yazılımlar, virüsler, trojanlar, silahlandırılmış 'sıfır günü' istismarları, kötü amaçlı yazılım uzaktan kumanda sistemleri ve ilgili belgeler de dahil olmak üzere siber saldırı cephanelerinin büyük bölümü üzerindeki kontrolü kaybetti" denen WikiLeaks açıklaması şöyle devam etti: "Yüzlerce milyon kod satırından oluşan bu olağanüstü koleksiyon, bu koleksiyonu elinde tutan kişiye CIA'in tüm hackleme kapasitesini sunuyor. Arşivin, eski ABD hükümetindeki eski hackerlar ve yükleniciler arasında yetkisiz bir şekilde dolaştı ve bu kişilerden biri, WikiLeaks'e arşivin bir bölümünü temin etti."

Yayınlanan belgelere göre CIA'in İngiliz istihbarat servisi MI5'le birlikte geliştirdiği bir araç Samsung marka akıllı TV'leri kapalı olmadığı halde kapalı gösteriyor ancak TV bir dinleme aracına dönüşmüş oluyor. TV'nin kaydettiği ortam sesleri daha sonra otomatik olarak internet üzerinden CIA'ye gönderiliyor.

Öte yandan WikiLeaks, sızıntıların kaynağı olduğu belirtilen bir kişinin sözlerini şöyle aktardı: "Bir siber 'silah', 'serbest' kalır kalmaz, saniyeler içinde dünyaya yayılabilir ve rakip ülkeler, siber mafya ve genç hackerlar tarafından kullanılabilir."

WHATSAPP, TELEGRAM...

Sızıntılara göre CIA, Android işletim sistemine sahip akıllı telefonlara ve Apple iOS yazılımına yönelik özel birimlere sahip. Wikileaks, CIA birimlerinin, akıllı telefonlardaki Whatsapp, Telegram, Signal, Wiebo gibi uygulamaların kullandığı şifreleme sistemini aşabildiğini açıkladı. ABD'li istihbarat kurumu, bu uygulamalardaki mesajlara, henüz şifrelenmeden ulaşabiliyor.

​Sızıntılara göre, Frankfurt'taki ABD konsolosluğu, Avrupa, Ortadoğu ve Afrika'daki misyonları yürüten ajanların da üssü olarak kullanılıyor.

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.