Arap Ordularının Kadın Askerleri

Arap Ordularının Kadın Askerleri

Suriye rejimi çoğunluğu keskin nişancı bir kadın asker taburuna sahip. Diğer seküler Arap orduları da yavaş da olsa değişim geçiriyor.

Bölgedeki ordular yavaş yavaş rütbelerini kadınlara açtı ama bazıları savaşçı olarak görev yapıyor.

Kadınlar Orta Doğu'nun bütün modern savaşlarında hizmet etmişlerdir ama Arap orduları, Batılı emsallerine kıyasla kadınlara yüksek rütbeler vermekte yavaş davrandı. Mesela, ABD son zamanlarda kadınlar için muharebede aktif roller verdi. İsrail, iki cinsiyeti de zorunlu askere almada dünyada en açık ülkelerden biri.

Ama Arap orduları değişiyor... Yavaş yavaş olsa da.

Kuzey Afrika'da aktivistler, kadınları askere çağıran sabit askeri kuruluşlarla karşılaştı. Birleşik Arap Emirlikleri son zamanlarda kadınlara savaşçı pilot konumunu açtı. Kadınların araç kullanmasına izin vermeyen Suudi Arabistan'da bile bir değişim oldu.

Suudi kadınlar sivil toplum ile sürekli iletişim içinde olmak zorunda olan sınır güvenlikleri olarak görev yapıyor. Daha belirgin olan, Suriye Arap Ordusu'nun kadınları cephede görev yapmaları için askere aldığı ve kadınları özellikle etkili kanaslar olarak gördüğü Suriye'dir.

Suriye Esed rejimi ordusunda yer alan sadece kadınlardan oluşan bir grup asker

wwwww

Amerikalı General David Petraeus, 2009'da Afganistan'da bir Ürdün Kadın Savaş Ekibi ile tanışıyor 

ABD Ordusu'nun Yabancı Askeri Çalışmalar Ofisi'nden bir haber bülteni olan OE Watch, şu bilgileri geçiyor:

"İki yıl önce Mısırlı bir kadın; Mısır'ın kadın-erkek eşitliğine dayanan anayasal korumasını ihlal eden, kendisinin sahada ordudan alıkoyulmasına karşı mücadele etti. Talebinin reddedilmesine rağmen, kadının gönüllü olmasına izin veren anayasal argüman, Mısır ve Tunus'ta frekanslarla büyümeye başladı. Tunus ordusu 2016 Şubat'ının ortasında büyük bir 'askere gönüllü alma' kampanyasına giriştiğinde, askere alma kolunun direktörü özellikle kadınlar için de benzer bir kampanyanın başlayabileceğini hissettirmişti.

Mart 2016'da Mısır askerlerinin Sina'daki alevlenen nokta olan Şeyh Zuveyd köyündeki bir kontrol noktasında kadınlardan sürekli kıyafetlerini çıkarmalarını istemekle itham edilmesinden sonra anlaşmazlık patlak verdi. Geleneksel sosyal uygulamalarla karşı cinslerin karışmasının kısıtlı olduğu bölgelerde, kadınlara diğer kadınları fiziksel olarak arama yetkisini vermenin stratejik olarak akıllıca olduğu kanıtlanmıştır. Mesela Suudi Arabistan, bu sebepten ötürü kadınları güvenlik kuruluşlarına dahil etmeye başladı. Suudi Sınır Koruması, kadınları bu kapsamda 2013'ten beri kullanıyor ve Suudi Arabistan Tesisler Güvenliği Birlikleri bunu takip etmeye çalışıyor.

Kadınlar milli askeri güçlerin bir parçası olarak, özellikle Suriye savaş alanında aktif oldu."

OE Watch, Şam'ın doğusunda kentsel savaş bölgelerinde savaşmış olan Suriye rejim ordusunun sadece kadınlardan oluşan taburu olduğunu not ediyor. 

Suriye'yi yöneten seküler Baas Partisi, kısıtlamalarla da olsa kadınlara onluk askeri rütbelerde yer verdi.

Suriye rejiminin kadın taburu, özellikle keskin nişancı vasıflı 800 kişiden oluşuyor. Savaş alanındaki etkileri propagandadan dolayı şişirilmiş olabilir ama bu, kadınların Suriye rejiminin şaşırtıcı esnekliğinde bir rol oynadığı gerçeğini gözden düşürmemelidir.

Kaynak: War Is Boring ve Mepanews

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.