İskoçya yeniden bağımsızlık referandumuna gidebilir

İskoçya yeniden bağımsızlık referandumuna gidebilir

Brexit kararının Lordlar kamarasında onaylanmasının ardından İskoçya'da bağımsızlık tartışmaları tekrar alevlendi.

Birleşik Krallık’ın Avrupa Birliği ile yollarını ayırmasının önünde herhangi bir engel kalmazken İskoçya’da da bağımsızlık söylemleri yeniden hız kazandı.

İskoçya bölgesel hükumeti Başbakanı ve ayrılıkçı SNP lideri Nicola Sturgeon, Edinburgh’da düzenlediği basın toplantısında, İskoçya’da ikinci bağımsızlık referandumunun yapılması için yasal süreci gelecek hafta bölgesel parlamentoda başlatacağını ilan etti.

Sturgeon, referandum tarihi olarak da 2018 sonbaharı ile 2019 ilkbaharı arasını işaret etti

Ancak referandumun yapılabilmesi için İskoç Parlamentosunun referandum kararının, Londra’daki merkezi hükumet tarafından da onaylanması gerekiyor.

Birleşik Krallık’ın referandum mekanizmasını düzenleyen yasaları İskoçya’ya kendi başına referandum yapma hakkı tanımıyor.

Referandum için İskoçya ile Londra’daki merkezi hükumet arasında özel bir anlaşma imzalanması gerekiyor.

İngiltere tepkili

İngiltere Başbakanı Theresa May, İskoçya hükumetinin kararına tepki gösterdi.

May, İskoçya liderinin ülkesini bölünme ve belirsizlikle dolu bir yola sevk ettiğini söyledi:

“İskoçya Ulusal Partisi’nin (SNP) göstermiş olduğu vizyon üzücü. İskoçya’yı belirsizlik ve bölünme içinde bir noktaya çekiyor ve büyük bir belirsizlik yaratıyor. Bu aşamada kanıt, İskoçya halkıdır. Çünkü İskoçya halkı, ikinci bir bağımsızlık referandumu istemiyor. İskoç yönetimi, ülkemizin geleceğine yönelik siyasi oyun yerine İskoç halkı için iyi hükumet ve iyi kamu hizmetleri sunmaya odaklanmalıdır” ifadelerini kullandı.

İngiliz hükümeti, tasarının yasalaşmasını takiben bu ay sonuna doğru Lizbon Anlaşması’nın 50’inci maddesini yürürlüğe koymayı hedefliyor.

Söz konusu maddenin yürürlüğe girmesinin ardından resmi olarak başlayacak müzakere süreciyle İngiltere iki yıl içinde AB’den ayrılacak.

İngiltere, İskoçya, Galler ve Kuzey İrlanda’dan oluşan Birleşik Krallık’ta geçen yıl yapılan AB referandumunda halkın yüzde 52’si Brexit’ten yana oy kullanmıştı.

Kaynak: Euronews Türkçe

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.