Rusya ve Türkiye S-400 için fiyat pazarlığında

Rusya ve Türkiye S-400 için fiyat pazarlığında

S-400 hava savunma sisteminin sevkiyatı, Türkiye ile NATO'nun 'arasını açabilir'.

İzvestiya gazetesinin haberine göre, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 10 Mart'taki görüşmelerinde, Türkiye'ye S-400 füzeleri gönderilmesi olasılığını görüştü. Her iki lider de böyle bir anlaşmanın imzalanmasıyla ilgilendiklerini belirtti.

T24'ün haberine göre bu bilgiyi doğrulayan Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov da İzvestiya'ya verdiği demecinde, Rus tarafının savunma sistemleri konusunda Türkiye'yle işbirliğine karşı olmadığını belirtip, "Her iki taraf da bununla ilgileniyor, görüşmelerimiz devam edecek" dedi.

İzvestiya'ya göre Türk tarafı şu anda olası bir S-400 anlaşmasının fiyatının ne olacağını öğrenmeye çalışıyor.

Daha önce Rus savunma şirketi Rostec'in CEO'su Sergey Çemezov, S-400 sistemi alabilmesi için Türkiye'ye Rusya tarafından kredi verilmesi konusunda görüşmeler yürüttüğünü söylemişti.

Öte yandan Türkiye, S-400 bataryaları satın alması hâlinde, bir Rus savunma sisteminin konuşlandığı ilk NATO ülkesi olmayacak. Zira Yunanistan'ın Girit Adası'nda S-300 savunma sistemleri bulunuyor. Ancak Türkiye'nin uluslararası arenadaki durumu düşünüldüğünde bu hamlenin büyük bir tepkiye neden olacağı düşünülüyor.

S-400 sistemleri için Rusya ile anlaşma imzalayan ilk yabancı ülke Çin, ikinci ülkeyse Hindistan olmuştu.

S-400 nedir?

S-400 Triumf (Rusça: С-400 "Триумф" NATO kod adı: SA-21 Growler ) orta menzilli hava savunma sistemi S-300'den geliştirilmiş yeni nesil Rus yapımı bir kısa-orta-uzun menzilli hava savunma füze sistemidir.S-400 1979'da S-300'ün ortaya çıkmasından hemen sonra 1980'lerin başında o zamanki adıyla Almaz Merkezi Tasarım Bürosu tarafından (günümüzde Almaz Bilimsel Endüstriyel Şirketi) Sovyetler Birliği'nde geliştirilmeye başlanmış ve gelişim süreci SSCB'nin dağılması nedeniyle uzun bir evrim olmuştur. S-400'ün S-300 sistemlerinden en önemli farkı daha fazla hedefi aynı anda takip edebilmesi ve gelişmiş elektronik karşı tedbirlere sahip olmasıdır. Ayrıca S-400'de kullanılan radarlar hafif radar izine sahip olan ve hayalet uçak tabir edilen hedefleri takip edebilme yeteneğine sahiptir.

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.