Darbeyi 'haber veren' Rubin'den, 'Erdoğan'a suikast' iması

Darbeyi 'haber veren' Rubin'den, 'Erdoğan'a suikast' iması

Eski Pentagon görevlisi Michael Rubin, Twitter hesabından Erdoğan'a suikast olabileceği öngörüsünde bulundu. Kimilerine göre bu açıklama aslında bir tehdit.

15 Temmuz'dan dört ay önce darbe girişiminin olacağını haber veren ABD’li eski askeri yetkili ve analist Michael Rubin, Twitter hesabından Türkçe mesaj yayımladı. "Recep Tayyip Erdogan artik yolun sonuna geldi. #Hayir #Turkiye #Erdogan" diyen Rubin'in bu ifadelerinin açık bir tehdit olduğu ve deşifre olmayan darbe yanlısı bir grubun suikast girişiminde bulunabileceği yorumlarında bulunuldu. 

2000’lerde Pentagon’a ve başkan George W. Bush’a İran, Irak ve Türkiye konularında danışmanlık yapan Rubin, darbe girişiminden üç ay sonra "Erdoğan tarafından marjinalize edilmiş birilerinin kalkıp ona suikast yapmaya yeltenebileceği" iddiasında bulunmuştu. 

2016 yılının Mart ayında “Türkiye'de Darbe olabilir mi?” başlıklı bir makale kaleme alan Rubin, adeta darbe girişimini önceden haber vermişti.

Rubin'in darbecilere 'sizinle birlikte çalışırız' mesajı verdiği söz konusu makalesinde şu ifadeleri kullanmıştı: 

"Cumhurbaşkanı'nın çıkışları hem Türkiye'de hem de dış ülkelerde endişe ile karşılanıyor. Hatta iktidardaki partisinin üyeleri arasında bile giderek artan paranoyasına dair fısıltılar dolaşıyor. Öyle ki bazı Türk yetkililerine göre durumu o kadar kritik bir hale geldi ki kendisine karşı havadan gizli bir operasyon düzenleneceğini düşündüğü için sarayına uçak savar füzeler yerleştirmek istiyor.


...


Erdoğan uzun zaman önce Türk ordusuna diz çöktürmek istedi. İktidarının ilk on yılında, hem ABD hem de AB ona destek verdi. Fakat bu durum Erdoğan'ın o zamanki yabancı ateşli savunucularının onun deliliği ve otokratik eğilimlerinin arttığını görmeden önceye hastı. Eğer Türk ordusu Erdoğan'ı devirir ve yakın adamlarını parmaklarının ardına atarsa, bu darbeyi yapanların yanlarına mı kalacak?


Analiz edilecek olursa, cevap: Evet. ABD'de seçimlerin yaklaştığı şu dönemde Obama idaresinin darbe liderlerini kınamaktan öteye gitmeyeceği açık, hele bir de demokrasiyi yeniden inşa etmeye söz verirlerse. Erdoğan, Mısır'ın devrik lideri Mursi'nin sahip olduğu sempatiyi de oluşturamayacak. Mursi devrildiğinde, onun demokrasiye bağlılığı tartışma konusuydu; ancak mesele Türkiye'nin güçlü adamı Erdoğan olunca tartışmak bile anlamsız. Ne Cumhuriyetçi ne de Demokrat adaylar savaş öncesi duruma dönmek için ABD'nin prestijini tehlikeye atar; yarım ağızla darbeye karşı olduklarını söyler ancak yeni rejimle çalışmaya devam ederler.


...


Darbeci liderler Avrupa ve ABD insan hakları ve sivil toplum kriterlerini öne sürerek hapisteki gazetecileri, akademisyenleri çıkarır, el konulan gazete ve tv kanallarına haklarını iade eder. Türkiye'nin NATO üyesi olmasının herhangi bir caydırıcı etkisi olmaz: ne Türkiye ne de Yunanistan askeri darbeler sonucu üyeliğini kaybetmez."

"TÜRKİYE KAN GÖLÜNE DÖNMEK ÜZERE"

Rubin'in 2016 yılının Kasım ayında kaleme aldığı makalede yine konu Türkiye ve Erdoğan'dı. ABD'li analistin yazısında yer alan iddiaya göre, Doğu Perinçek ve onun asker içindeki yanlıalrı anayasa değişikliğine izin vermeyecek. Rubin yazısında Erdoğan ve Putin arasında bir husumet olduğunu öne sürerek "Türkiye'nin kan gölüne dönmek üzere" olduğunu iddia etmişti.

Rubin, “Türkiye kesinlikle kan gölüne dönecek.Asıl merak konusu bunun ne zaman gerçekleşeceği ve Erdoğan'ın Perinçek'ten daha hazırlıklı olup olmadığı” diye yazmıştı. 

Michael Rubin kimdir?

2003-2004 yıllarında -Bağdat'ın düşmesinden sonra- Irak'taki Koalisyon İşgal Yönetiminde görev alan Michael Rubin, şu an Amerikan Girişim Enstitüsü adlı kuruluşta çalışıyor. Ayrıca Amerikan Donanması Askeri Akademisi'nde (Naval Postgraduate School) öğretim görevliliği ve Amerika'da yayınlanan Middle East Quarterly (Ortadoğu bülteni) dergisinin editörlüğünü yapıyor. Rubin, Gülen Örgütü'ne yakınlığı ile biliniyor. 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.