"Hong Kong'un yeni liderini Çin seçti"

"Hong Kong'un yeni liderini Çin seçti"

Hong Kong'ta Pekin hükümeti yanlısı aday Carrie Lam'in seçilmesi tepkilere neden oldu.

Çin’in Hong Kong Özel Yönetim Bölgesi’nde Pekin hükümeti yanlısı aday Carrie Lam, bölgenin yeni dönem Baş Yöneticiliği görevine seçildi.

Lam, bin 194 delegeli seçim komisyonundan 777 oy alarak Hong Kong’un ilk kadın lideri olmaya hak kazandı.

Seçimde 3 aday yarışırken, eski idari sekreter Lam’in rakiplerinden John Tsang 365, Woo Kwok-hing 21 oy aldı.

Oylamada 31 tane geçersiz oy verilirken, Çin’in seçimlerde etkili olması bazı delegeler tarafından tepkiyle karşılandı. Bir delege olan Nathan Law, “Bugün baş yöneticilik seçimi bir seçim değil seçmedir. Yani Pekin hükümeti kimin atanacağına dair son sözü söylüyor. Bu yüzden boş oy verdim. Çünkü bu kadar kapalı bir sistem olduğu, seçme olduğu sürece sisteme meşrutiyet veremezsiniz.” şeklinde konuştu.

2014’te Çin’in bölge liderinin kendi belirleyeceği adaylar arasından seçilmesi kararını protesto eden “şemsiye devrimi” olaylarının ardından yapılan ilk siyasi seçim de gösterilere sahne oldu. Ancak büyük bir olay yaşanmadı.

Lam, görevi Çin merkezi yönetiminin yapacağı onay ve atama sürecinin ardından mevcut lider Leung Chung-ying’den 1 Haziran’da devralacak.

Kaynak: Euronews Türkçe

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.