Hizbullah'ın Suriye Sorumlusu Öldü

Hizbullah'ın Suriye Sorumlusu Öldü

Suriye'de Esed rejiminin yanında savaşan Hizbullah güçlerinin komutanı Mustafa Bedreddin Şam'da bir patlama sonucu öldü.

Hizbullah, Mustafa Bedreddin’in ölümüyle ilgili iki açıklama yaptı. İlk açıklamada, Bedreddin'in öldüğü duyuruldu, ayrıntı verilmedi, iki saat sonra yapılan ikinci açıklamada, Bedreddin’in Şam Uluslararası Havalimanı’na yakın bir mevkide Hizbullah karargâhını hedef alan ‘büyük bir patlama’ sonucunda öldüğünü söyledi.

Patlamanın nedenini tespit etmek için soruşturmaların devam ettiği belirtilen açıklamada, Bedreddin'in bir hava saldırısı veya karadan fırlatılan bir füze ya da top atışları sonucunda yaşanan patlamada öldüğü belirtildi. Patlamada başka örgüt mensuplarının da yaralandığı ifade edilen açıklamada patlamanın ne zaman meydana geldiği konusunda bilgi verilmedi.

Hizbullah’a yakın medya kaynakları, Bedreddin’in ölümüne neden olan patlamanın İsrail’in düzenlediği bir hava saldırısından kaynaklandığını öne sürdü.

Hizbullah'ın önemli isimlerinden biri olan Bedreddin, Şam'da suikast edilen örgütün birinci askeri komutanı İmad Muğniye'nin eşinin kardeşi. 1983'ten beri Hizbullah'ın teşkilâtında yer aldı. Lübnan'ıın dışında da görev yürüten komutan, Kuveyt'te tutuklanarak idama mahkûm edildi. Irak’ın Kuveyt işgâli sırasında hapisten firar eden Bedreddin, Şûra Meclisi üyeliğine kadar kademe kademe yükseldi. Hizbullah'ıın en önemli isimlerinden İmad Muğniye’nin sağ koluydu.

2008’de Muğniye'nin Şam’da suikastından sonra Bedreddin'in onun yerine geçtiği yönünde söylentiler vardı. Ancak bu hiçbir zaman teyit edilemedi. Bedreddin'in sadece Lübnan ve Suriye'de değil örgütün sınır ötesinde yürüttüğü tüm faaliyetlerde önemli rolü vardı.

Beyrut'ta suikast sonucunda hayatını kaybeden Lübnan'ın eski Başbakanı Refik Hariri'nin ölümüyle ilgili açılan soruşturmada Bedreddin'in ismine işaret edildi. Hizbullah'ın yetkilisi, iki başka isimle beraber Hariri'nin birinci katil zanlısı olarak kayıtlara geçti ve bundan dolayı uluslararası yaptırım listesine alındı. Hizbullah bu iddiaları reddetti.

Suriye'deki Hizbullah komutanları daha önce İsrail tarafından hedef alınmıştı. Semir Kantar ve İmad Muğniye'nin oğlu cihad Muğniye de İsrail'in Suriye'de öldürdüğü önemli figürlerden. 

Hizbullah 2013 yılında, İran tarafından desteklenen Esed rejiminin yanında savaşma kararı aldı. Örgüt, Suriye'de ölen askerlerinin sayısıyla ilgili bilgi vermiyor. Ancak, ölen askerlerine Lübnan'da büyük cenaze törenleri düzenliyor. Hizbullah, son 12 ayda en az 300 askerini Suriye'de kaybetti.

Kaynak: Al Jazeera

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.