NATO Genel Sekreteri: Türkiye'nin kendini savunma hakkı var

NATO Genel Sekreteri: Türkiye'nin kendini savunma hakkı var

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, NATO ülkelerinin dışişleri bakanları toplantısında açıklama yaptı.

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Türkiye'nin Irak ve Suriye'deki karışıklıktan en fazla etkilenen ülke olduğunu, yüzlerce insanın öldüğü bir darbe girişimine maruz kaldığını belitti. Türkiye'nin kendini savunma ve darbecileri yargılama hakkı olduğunu ifade eden genel sekreter, hukukun üstünlüğü ilkesine dikkat edilmesi gerektiğini söyledi.

Stoltenberg, Türkiye'deki gözaltı ve tutuklamalara ilişkin bir soru üzerine ise şu değerlendirmeyi yaptı:

"NATO, demokrasi, hukukun egemenliği, kişisel özgürlükler gibi bazı temel değerler üzerine kurulu. Bu değerlere büyük önem verdiğimi daha önce bir çok kez ifade ettim. Aynı zamanda, Türkiye'nin Irak ve Suriye'deki şiddet ve karışıklıktan en çok etkilenen müttefikimiz olduğunu anlamamız gerekiyor. Birçok kez terör saldırısına maruz kaldılar. Yüzlerce insanın öldüğü bir darbe girişimi yaşadılar. Milletvekilleri içerideyken Meclis bombalandı. Elbette ki Türkiye'nin kendini savunma ve darbe girişiminin arkasında olanları yargılama hakkı var. Ancak bunun hukukun üstünlüğü ilkesi çerçevesinde yapılması gerekiyor. Bunu daha önce birçok kez söyledim. Ayrıca Avrupa Konseyi ile Türkiye arasında diyalog kurulmasını memnuniyetle karşıladığımı ifade ettim. Çünkü, Avrupa Konseyi, Türkiye'nin üyesi olduğu Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi çerçevesinde araç ve sorumlulukları olan bir Avrupa kuruluşu. Bu yüzden de bu sorunları ele almak için Avrupa Konseyi ve Türkiye arasında doğrudan diyalog kurulmasını memnuniyetle karşılıyorum."

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.