ABD uyardı: İki ay içinde yerine getirin

ABD uyardı: İki ay içinde yerine getirin

ABD Dışişleri Bakanı, NATO müttefiklerini savunma harcamalarını artırmaları konusunda sert sözlerle uyardı.

Göreve başladıktan sonra Brüksel'de NATO üyesi ülkelerin dışişleri bakanlarıyla ilk kez araya gelen ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson, ittifak üyelerini eleştirdi. Ağırlıklı olarak savunma harcamalarının artırılması, Kuzey Amerika ile Avrupa arasındaki bağ, terörle mücadele ve Rusya konularının görüşüldüğü toplantıda, Tillerson ülkesinin diğerleriyle karşılaştırıldığında savunmaya "orantısız bir pay" harcadığını ifade etti. 

AA'nın bildirdiğine göre, Trump'ın paylarına düşen harcamayı yapmayan müttefikleri savunmayabilecekleri yönündeki sözlerinin yol açtığı endişeye atıfta bulunan Tillerson, "Birimize karşı olan bir tehdidin, hepimize karşı bir tehdit olduğunu düşüyoruz ve bu doğrultuda karşılık vereceğiz. Müttefiklerimizi savunmak için yaptığımız anlaşmalara uymayı sürdüreceğiz" diye konuştu. 

Tillerson, "NATO'yu IŞİD veya benzeri aşırılık yanlılarına karşı savaşmak için daha fazla çaba harcamaya" çağırırken, özellikle çevrimiçi mesajlaşma programları ve propagandayla mücadelenin önemine dikkat çekti.  

Trump, seçim kampanyasında, "adil yük paylaşımda bulunmayan müttefikleri savunmaya gelmeyebileceğini" söylemiş, bu sözler, daha agresif bir Rusya'yla karşı karşıya olan Estonya, Letonya, Litvanya ve Polonya'yı endişelendirmişti.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.