Mustafa Bedreddin'i Kim Öldürdü?

Mustafa Bedreddin'i Kim Öldürdü?

Kilit liderin ölümü hakkında farklı iddialar bulunuyor. Hizbullah'tan gelen iki farklı açıklama ise şüpheleri arttırdı.

Hizbullah, Suriye'deki en üst düzey komutanı Mustafa Bedreddin'in ölümüne muhaliflerin top atışının sebep olduğunu açıkladı.

Dün Al Manar TV'de yayınlanan açıklamada Hizbullah, Suriye'deki Uluslararası Şam Havalimanı yakınlarında meydana gelen patlamanın Bedreddin'in ölümüne yol açtığını duyurmuştu. Olayla ilgili soruşturmanın devam ettiği ve patlamanın sebepleri üzerinde durulduğu belirtilmişti. Ancak İran'a yakın bir çok internet sitesinde Bedreddiin'in İsrail tarafından hava saldırısı ile öldürüldüğü haberi yer almıştı. 

Bugün gelen açıklamada ise şüphe oluşturan farklı ayrıntılara yer verildi. Buna göre; Bedreddin'in  Uluslararası Şam Havalimanı yakınında değil, "Lübnan-Suriye sınırında muhaliflerin tarafından top atışı ile hedef alındığı" duyuruldu. 

İsrail istihbaratına yakın Debka sitesi ise, Mustafa Bedreddin'in ölümü hakkında oldukça dikkat çeken bir iddia paylaştı. Sitede yer alan habere göre; Mustafa Bedreddin, kuvvetlerini Suriye'den çekmek istiyordu ve bu nedenle, İran ve rejimin hedefi haline gelmişti. İran'ın Suriye'deki güçlerini kontrol eden İran Devrim Muhafızları Kudüs Kuvvetleri Komutanı Kasım Süleymani, Mustafa Bedreddin ile bir araya gelmiş ve oldukça sert tartışmalar yaşamışlardı. Hizbullah'ın güçlerini Suriye'den çekmesi, rejimin askeri olarak büyük bir çöküş yaşaması ve onlarca cephe hattının birer birer düşmesi anlamına geliyordu. Kasım Süleymani, anlaşmazlık yaşadığı ortağını ortadan kaldırmayı kafasına koymuştu. İkili arasında yaşanan görüşmenin ardından Mustafa Bedreddin öldürüldü. Bölgedeki birçok kaynak da, Bedreddin'in Süleymani ile yaptığı görüşme sonrası Şam'da öldürüldüğü bilgisini geçti.


Mustafa Bedreddin

Bedrettin'in ölümü, Suriye rejimi ve Şii militanların Güney Halep'teki stratejik Han Tuman beldesinde Fetih Ordusu koalisyonu olarak karşılarına çıkan muhalif gruplara karşı aldığı büyük yenilginin ardından geldi. Beldede 80'den fazla rejim yanlısı milisin öldü ve aralarında İran'a bağlı Kudüs Tugayları askerleri de vardı. Bu gelişme üzerine bazı İranlı ve Lübnanlılar hayal kırıklığına uğradı, muhalifler de İran ve Şii güçlerini bozguna uğratma hevesiyle dolduruşa geldiler. Böylesi bir konjonktürde, Şii gruplar arasındaki tartışmaların sonu ölümle sonuçlanacak bir hassaslık taşıdığı yorumunda bulunulabilir. 

ABD ise Irak'ta Bedrettin'in kurulmasına yardımcı olduğu Şii gruplar ile IŞİD'e karşı 'de facto' bir ittifak kurmuştu.

Hizbullah'ın önemli bir lideri olan Mustafa Bedrettin, 1982'de İsrail'in Lübnan'ı işgali ile başlayan savaşta kilit bir rol üstlenmişti. Aynı zamanda 1983'te Beyrut'ta ABD'li askerlerin kışlasının hedef alındığı saldırı ile bağlantılı olduğu ileri sürülüyordu. 

Kaynak: Mepa News

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.