Fransa'da cumhurbaşkanlığı yarışında büyük çekişme

Fransa'da cumhurbaşkanlığı yarışında büyük çekişme

Fransa’da cumhurbaşkanlığı seçiminin ilk turuna sayılı günler kala, adaylar arasında büyük çekişme yaşanıyor.

Ülkede ilk tur öncesi yapılan son anketler, dört adayın rakiplerine göre bir adım önde olduğunu gösteriyor. IFOP-Fiducial’in yaptığı ankete göre, merkez sağ Emmanuel Macron yüzde 23, aşırı sağ Marine Le Pen yüzde 22, aşırı solcu Jean-Luc Melenchon yüzde 19.5, sağ François Fillon yüzde 19 ve sosyalist Benoit Hamon yüzde 8 oy alıyor.

Eğer seçim sonuçları anketlerin öngördüğü gibi olursa Macron ve aşırı sağcı Le Pen seçimin ikinci turunda cumhurbaşkanlığı için yarışacak.

Aşırı solcu aday Melenchon, son dönemde oylarını hızlı şekilde artırarak ikinci tur için iddialı adayları arasına girmeyi başardı.

Skandallar nedeniyle kampanyası yara alan Fillon da kayıplarının bir kısmını telafi ederek yüzde 20 bandına yaklaştı. Hamon ise yüzde 8 oy oranı ile ilk 4 arasındaki en zayıf aday konumunda.

Yapılan son anketler yarışa devam eden diğer adayların şanslarının düşük olduğunu ortaya koyuyor. Buna göre Nicolas Dupont-Aignan yüzde 4 oy oranı ile kampanyasını sürdürüyor. Philippe Poutou ise yüzde 2 oy alıyor. Diğer adaylar, Jean Lassalle ve François Asselineau yüzde 1 ve Nathalie Arthaud ise yüzde 0,5 oy alarak ilk turda eleniyor.

Ülkede yapılan seçimlerin ilk turuna katılım oranı genelde düşük kalıyor. Ancak son anketlere katılan seçmenlerin yüzde 68’i ilk turda kesinlikle sandık başına gideceğini açıkladı.

Kararsız Fransız seçmenlerin birçoğu ikinci turda sandığa gideceğini belirtiyor. Bu seçmenler, destekledikleri aday olmadığı için cumhurbaşkanı olmasını istemedikleri aday karşısında stratejik oy kullanacaklarını vurguluyor.

Fransa’da cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ilk turu 23 Nisan’da yapılacak. Herhangi bir adayın yüzde 50’yi geçememesi durumunda 7 Mayıs’ta ikinci tur için sandık başına gidilecek.

Kaynak: Euronews

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.