YSK'dan iptal başvurularına ret

YSK'dan iptal başvurularına ret

Anayasa değişikliği referandumuna yapılan itirazları görüşen YSK, tam kanunsuzluk nedeniyle halk oylamasının iptaline ilişkin başvuruları reddetti.

Yüksek Seçim Kurulu (YSK), 16 Nisan'da yapılan referandum ile ilgili CHP'nin tüm itirazlarını reddetti. YSK, itirazların 10 üyenin ret, bir üyenin kabul yönündeki oyuyla oy çokluğu ile alındığını açıkladı. YSK yazılı açıklamasında CHP, HDP ve Vatan Partisi tarafından yapılan itirazların ayrı ayrı görüşüldüğünü ve ayrı ayrı oylandığını belirtii. 

CHP Genel Başkan Yardımcısı Bülent Tezcan, YSK'nın kararının ardından CNNTürk’e yaptığı açıklamada, "YSK bu kararı vermek süretiyle Seçim Kanunu‘na açık bir aykırılıkla mühürsüz zarfları geçerli hale getirmiştir. Meşruiyet sorununu büyüterek devam ettirmiştir. YSK seçim hilesine fırsat vermiştir. Organize bir seçim hilesine” dedi. 

 Tezcan, “Öncelikle mücadelenin hukuki boyutunda nereye kadar gideceğimize karar vereceğiz. Yarın hukukçularla biraraya gelerek Anayasa Mahkemesi, AİHM gibi seçenekleri görüşeceğiz. Ayrıca yetkili organlarımızca siyasi bir karar da verilecek” ifadelerini kullandı. 

YSK, "mühürsüz oyların geçerli sayılması"na ilişkin kararının gerekçesini de "YSK tarafından üretildiğinden kuşku duyulmayan oy pusulası ve zarf kullanılması halinde bunun sandık kurulu tarafından mühürleme işlemi yapılmamasının oyun geçersiz sayılması için tek başına yeterli sebep oluşturmadığı" şeklinde açıklamıştı. 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.