Azerbaycan ve Ermenistan ateşkes için anlaştı

Azerbaycan ve Ermenistan ateşkes için anlaştı

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Azerbaycan ve Ermenistan'ın Karabağ'da ateşkes konusunda anlaştığını açıkladı.

AGİT Minsk Grubu'ndan yapılan yazılı açıklamada, grubun eş başkanlığını temsilen Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, ABD Dışişleri Bakanı John Kerry ve Fransa Avrupa İşleri Bakanı Harlem Desir'in, Dağlık Karabağ sorununa barışçıl çözüm çabalarının hızlandırılması amacıyla Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ve Ermenistan Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan ile Avusturya'nın başkenti Viyana'da düzenlenen toplantıda bir araya geldiği belirtildi.

Toplantıya katılanların "çatışmaların askeri çözümü olmadığını" yinelediği belirtilen açıklamada, "Eş başkanlar, 1994-1995 ateşkes anlaşmalarına saygı duyulmasının öneminde ısrar ettiler" ifadeleri kullanıldı.

Cumhurbaşkanlarının çatışmaların barışçıl çözümü ve ateşkese yönelik yükümlülüklerini yineledikleri kaydedilen açıklamada, şunlar bildirildi: 

"Cumhurbaşkanları, çatışmaların artma riskini azaltmak için en kısa zamanda AGİT inceleme mekanizmasının sonuçlandırılması üzerinde anlaştı. Cumhurbaşkanları, AGİT Dönem Başkanlığı Özel Temsilci Ofisi'nin genişletilmesine karar verdi. Son olarak cumhurbaşkanları, Uluslararası Kızılhaç Komitesi'nin himayesinde kayıp kişiler hakkında bilgi paylaşımına devam kararı aldı."

Cumhurbaşkanı Aliyev ve Sarkisyan'ın, kalıcı bir çözüm üzerine görüşmeleri başlatmak amacıyla haziranda yeni bir müzakere turuna başlama konusunda anlaştıkları ve toplantının yerinin karşılıklı belirleneceği belirtildi.

Dağlık Karabağ’daki cephe hattında Azerbaycan ve Ermenistan güçleri arasındaki çatışmalar 2 Nisan’da yeniden başlamış, taraflar birbirini ateşkesi ihlal etmekle suçlamış, 5 Nisan’da yapılan görüşmeler sonucunda taraflar "düşmanlığın durdurulması" üzerine anlaşmıştı. Buna karşın bölgeden zaman zaman çatışma haberleri gelmeye devam ediyor.

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.