Erdoğan'a suikast timine ağırlaştırılmış müebbet istemi

Erdoğan'a suikast timine ağırlaştırılmış müebbet istemi

Cumhurbaşkanı'na suikast girişimine ilişkin davada mütalaasını sunan savcı, 43 sanık hakkında ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verilmesini talep etti.

FETÖ'nün darbe teşebbüsü sırasında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a yönelik suikast girişimi ve 2 polisin şehit edildiği saldırıya ilişkin 3'ü firari, 44'ü tutuklu 47 sanığın yargılandığı davanın ikinci duruşmasında, cumhuriyet savcısı esas hakkındaki mütalaasını sundu.

Muğla Ticaret ve Sanayi Odası Konferans Salonu'nda görülen davanın ikinci duruşmasının beşinci gününde, davanın savcısı Ali Cenk Düzgün, toplanan delillerin yeterince açıklığa kavuştuğunu belirterek, esas hakkındaki mütalaasını sunmak istediğini söyledi.

Bir örneğini dava dosyasına sunduğu mütalaasını okuyan savcı Düzgün, aralarında suikast girişimini planlamak ve yönetmekle suçlanan eski Tuğgeneral Gökhan Şahin Sönmezateş, Çiğli 2. Ana Jet Üs Komutanlığında FETÖ'nün "üs imamı" olarak anılan "Paşa" lakaplı eski Başçavuş Zekeriya Kuzu, operasyona katılan Özel Kuvvetler ekibine liderlik eden eski Binbaşı Şükrü Seymen ve Muhabere Arama Kurtarma (MAK) timini yöneten eski Binbaşı Taner Berber'in de bulunduğu 43 sanık hakkında ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verilmesini talep etti.

ÜÇ SANIĞIN DOSYASININ DAVADAN AYRILMASI İSTENDİ

Savcı Düzgün, davanın bir numaralı sanığı firari Fetullah Gülen ile diğer firari sanıklar Taarruz Helikopter Tabur Komutanı Yarbay Özcan Karacan ve Özel Kuvvetler'de görevli Yüzbaşı Burkay Karatepe'nin bütün aramalara rağmen bulunamamasının mahkemenin karar verme sürecini uzatacağını ifade etti. Düzgün, söz konusu gerekçeyle bu üç sanığın dosyasının davadan ayrılmasını istedi.

Düzgün, mütalaasında, Sönmezateş'in Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın yerini öğrenmek için telefonla görüşme yaptığını öne sürdüğü "Yarbay Hüseyin" olduğu gerekçesiyle tutuklanan eski Yarbay Hüseyin Yılmaz'ın da tahliyesini talep etti.

Sanık avukatlarından Hakan Tunçkol, savcının mütalaasını erken vermesine müsaade ettiği gerekçesiyle Mahkeme Başkanı Emirşah Baştoğ hakkında reddihakim talebinde bulundu.

Reddihakim talebi değerlendirilmek üzere duruşmaya ara verildi. Verilen arada Baştoğ dışındaki mahkeme heyeti, sanık avukatının talebini görüştü.

REDDİHAKİM TALEBİ KABUL EDİLMEDİ

Yeniden başlayan duruşmada Baştoğ'un koltuğuna geçen kıdemli hakim Sercan Gözüm, delillerin tartışılması safhasında yasal söz sırası kendisindeyken cumhuriyet savcısının, toplanan delillere karşı görüşlerini bildirdikten sonra kovuşturmanın genişletilmesi yönünde talebi olmadığına dikkati çekti. Gözüm, dosyanın esası hakkında mütalaasını sunması işleminde mahkeme başkanının savcıya söz vermesinin, tarafsızlığını şüpheye düşürecek bir durum teşkil etmediğini kaydetti.

Gözüm, "Hakim Baştoğ'un tarafsızlığını şüpheye düşürecek somut bir olay veya sebebin bulunmadığı anlaşılmakla hakimin reddine yönelik talebin reddine karar verilmiştir." dedi. 

DURUŞMAYA 4 MAYIS'A KADAR ARA VERDİ

Sanıklar ve sanık avukatlarının toplanan delillere karşı beyanda bulunacaklarını ancak zamanın kısıtlı olması nedeniyle bunu yapamayacaklarını söylemesi üzerine mahkeme heyeti, 1 Mayıs'ın resmi tatil 2-3 Mayıs günlerinin de mahkemenin başka duruşmalarının bulunması nedeniyle tarafların talebini de dikkate alarak duruşmaya 4 Mayıs saat 09.15'te başlamak üzere ara verdi.

Kaynak: AA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.