Hamas'tan daha büyük tavizler isteniyor

Hamas'tan daha büyük tavizler isteniyor

Filistinli siyasi uzmanlar, Hamas'ın yeni siyaset belgesi karşısında Batı'nın yaklaşımında kayda değer bir değişim beklemiyor.

Hamas'ın yeni siyaset belgesi karşısında Batı'nın yaklaşımında kayda değer bir değişim beklemenin doğru olmadığını belirten Filistinli siyasi uzmanlara göre hareketten daha büyük tavizler isteniyor.

Hamas'ın pazartesi günü açıkladığı siyaset belgesinin ilişkilere etkisini AA muhabirine değerlendiren uzmanlar, Batı'nın Hamas'ın İsrail'i tanıması ve silah bırakması gibi büyük ödünler vermesinde ısrarcı olacağı görüşünü savundu.

"BATILI ÜLKELERLE İLİŞKİDE HAMAS İÇİN GENİŞ BİR UFUK AÇABİLECEĞİNİ SANMIYORUM"

Gazze Siyasi ve Kalkınma Araştırmaları Merkezi Başkanı Velid el-Müdellel, siyaset belgesinin, Hamas ile Batılı ülkeler arasındaki ilişkilerin kapısını açmada "anahtar" olarak görülmesinin uzak bir ihtimal olduğunu ifade ederek, "Bu belgenin, Batılı ülkelerle ilişkide Hamas için geniş bir ufuk açabileceğini sanmıyorum." dedi.

Gazze'deki El-Ezher Üniversitesi'nde siyaset bilimci Teyser Muheysin de yeni siyaset belgesiyle Batı'nın bir anda Hamas'ı muhatap almasını beklemenin çok doğru olmadığını belirterek, "Hamas'ın kendisini tanıtma yönünde bir adım attığını düşünüyorum. Sanki, artık topu diğerlerinin sahasına attı." dedi.

Batılı ülkelerin tutumunun büyük ölçüde İsrail merkezli olduğuna dikkati çeken Muheysin, "İsrail'in yeni belge karşısındaki reaksiyonlarını dikkate almadan Batı'nın Hamas karşısında farklı bir konum alması ihtimalini tartışmamız mümkün değil." diye konuştu.

Filistinli siyasi analist ve yazar Talal Avkel ise siyaset belgesinin, Hamas ile Batılı ülkeler arasındaki ilişkiye olumlu yansımaları olabileceğine ilişkin şüpheleri olduğunu dile getirerek, şunları söyledi:

"Hamas, güçlü bir etkiye sahip. Ancak Batılı ülkelerle ilişkinin tesisi, uluslararası dörtlü komitenin (ABD, Rusya, Birleşmiş Milletler, Avrupa Birliği) şartlarına bağlı. Bunların başında İsrail'in tanınması yer alıyor. Hamas bu şartı benimsemedi ve benimsemeyecek."

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.