Filistin Müzesi'nin Tek Eksiği Eserleri

Filistin Müzesi'nin Tek Eksiği Eserleri

Ramallah'ın kuzeyinde inşa edilen Filistin Müzesi çarşamba günü açıldı. Ancak müzenin tek bir eksiği var: Eserleri.

Batı Şeria'da 3 bin metrekarelik alana inşa edilen ve yapımı 24 milyon dolara mal olan Filistin Ulusal Müzesi, Filistin sanatı, tarihi ve kültürünün sergileneceği en büyük müze konumunda. Tasarımı İrlandalı mimarlık bürosu Heneghan Peng tarafından yapılan müzenin inşaat masrafları ise Filistinli sivil toplum kuruluşu olan Refah Birliği tarafından karşılandı.
Müzenin açılışını yapan Filistin Özerk Yönetimi lideri Mahmud Abbas, müzenin bir Filistin anıtı olduğunu belirterek, "Filistin Müzesi, Filistin halkının hatırasını koruyacak, tarihini anlatacak" diye konuştu.
Müzenin direktörü Mahmud Havari ise müzenin 'kendi ülkelerinin geniş bir kısmında parçalara ayrılmış, dünyanın dört bir yanına dağılmış olan Filistinlilerin birliğine hizmet etmesinin amaçlandığını söyledi. Direktör, "Filistin kültürü ve kimliğini güçlendirmek istiyoruz" dedi.

16 yıl sürdü

 

Filistin topraklarında bir müzenin kurulması fikri ilk olarak 1997 yılında ortaya atılmıştı, ancak inşaat başlayana kadar 16 yıl geçmesi gerekti. Müzenin inşaatının başladığı dönemde direktör olarak görev alan Jack Persekian, iç görüş ayrılıkları nedeniyle 2015 yılında görevinden ayrıldı.
Filistin İstatistik Dairesi'nin verdiği bilgilere göre, dünya genelinde 12 milyon Filistinli yaşıyor. bunların yarısından fazlasının ise Batı Şeria, Doğu Kudüs, Gazze ve İsrail'de ikamet ettiği belirtiliyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.