"Kabil hükümeti ülkenin yüzde 60'ında hakim"

"Kabil hükümeti ülkenin yüzde 60'ında hakim"

ABD ordusuna bağlı bir kuruluşun paylaştığı raporda, Kabil hükümeti ve müttefiki güçlerin saha hakimiyeti oranı yüzde 60 olarak duyuruldu.

Amerikan ordusuna bağlı bir araştırma kurumunun yayınladığı raporda, Afganistan'daki kontrol alanlarına dair bilgiler sunuldu.

Special Inspector General for Afghanistan Reconstruction (SIGAR) tarafından hazırlanan rapora göre, Afgan hükümeti 97 bölgeyi kontrolleri altında tutup bu bölge içerisindeki 146 yerleşim biriminde etkili olurken (%60), Afganistan İslam Emirliği (Taliban) 11 bölgeyi elinde tutup bu bölgedeki yaklaşık 407 yerleşim biriminden yalnızca 34’ü üzerinde kontrolü sağlıyor. (%11). Geriye kalan ülke toprakları (%29) için kontrolün kimde olduğu ise raporda 'tartışmaya açık' olarak belirtiliyor.

SIGAR’a göre, Afgan hükümeti şehirler üzerinde ki etkisini %2,5 oranında arttırırken, Taliban güçleri %1 oranında arttırdı.

Ancak NATO ve Amerikan ordusuna bağlı kuruluşlar, Afganistan'daki Taliban varlığını raporlarda 'gözardı etmek' ile suçlanıyor. CIA'e yakınlığı ile bilinen ABD'li düşünce kuruluşları, ordunun yayınladığı saha hakimiyeti raporlarında Taliban'ın zaferlerinin üstünün örtülmeye çalışıldığını ve 'yenilgiyi' gizleme' stratejisinin ordunun zararına olduğunu ileri sürüyor.

NATO'nun yenilgiyi gizleme stratejisi 

Taliban’ ın geçtiğimiz Mart ayında Helmand eyaletinin Sangin şehrini ele geçirmesi, NATO güçleri tarafından yalanlanmıştı. Raporda, şehrin bombalanmadan kaynaklı oluşan moloz ve çöp yığınlarından dolayı daha temiz bir bölgeye eski yerleşim biriminden yaklaşık 7 mil öteye taşındığı savunulmuştu.

Ayrıca Taliban güçleri Ekim 2016 tarihinde Kunduz şehrinin yarısını kontrol ettiğini duyurunca NATO güçleri bunun aksini iddia ederek bölgenin Afgan güçlerinin kontrolünde olduğunu duyurmuştu. Aynı tarihte benzer bir olayda Nava şehrinde meydana gelmişti. NATO güçleri Taliban’ ın Nava şehrinde gücü ele aldığını iddia etmesinin ardından iddiayı tekrar yalanlamıştı. 

"Daha az öneme sahip alanlardan vazgeçin"

Öte yandan Afgan hükümetinin açıkladığı ‘‘Yeni Sürdürülebilir Güvenlik Stratejisi’’ kapsamında, Afgan güçlerinin "daha az öneme sahip alanlardan vazgeçilmesi" yönündeki plan, Taliban'a kaptırılan bölgelerin varlığını doğrular nitelikte.

ABD ordusu da raporunda Afgan hükümetinin bölge üzerinde ki etkisini ve kontrolünü artık kaybettiğini doğruladı ve Afgan ulusal ordusunun yenilgiyi önlemek ve daha az öneme sahip yerlere karşılık daha önemli bölgelerin belirlenmesi için stratejik yaklaşım temelli fikri benimsediğini belirtti.

Taliban büyük nüfus yoğunluğuna sahip merkezleri doğrudan tehdit etmek için kırsal bölgelerde elde ettiği kontrolü kullanıyor. Taliban, geçen sene Afganistan'ın 34 eyalet başkentinden beşini kuşatma altına aldı. Hükümet güçleri, geçen güz bir haftadan daha fazla bir süre Kunduz şehrinin yarısından fazlasının kontrolünü kaybetmişti.

Kaynak: Mepa News

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.