İran seçimlerinde 'Türkiye' tartışması

İran seçimlerinde 'Türkiye' tartışması

İran cumhurbaşkanı adayları ikinci kez devlet televizyonunda açık oturum düzenlendi. Burada da tıpkı Avrupa'da olduğu gibi en önemli tartışma konusu Türkiye idi

Muhafazakar aday eski Başsavcı İbrahim Reisi, hali hazırdaki Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, Ruhani'nin Birinci Yardımcısı İshak Cihangiri, Tahran Belediye Başkanı Muhammed Bakır Galibaf, İslami Mutelefe Partisi üyesi Mustafa Mir Selim ve eski bakan ve cumhurbaşkanı yardımcılarından Mustafa Haşimi Taba.

İran'daki Cumhurbaşkanı adayları canlı yayında tartıştı.

Tartışmaya Türkiye diyalogları damga vurdu. Bazı adaylar Türkiye'nin başarılarından övgüyle bahsederken bazıları hükümetin Türkiye'ye yönelik tutumunu eleştirdi.

İşte tartışmanın ilgili kısımları:

"TÜRKİYE, IRAK İLE TİCARETTE İRAN'DAN DAHA BAŞARILI"

Muhafazakar aday eski Başsavcı İbrahim Reisi İran'ın siyasi ilişkileri iyi olduğu komşularıyla ekonomik alanda aynı başarıyı yakalayamadığını ifade etti. "Bugün komşu Irak'la ilişkilerimiz iyi düzeyde olmasına rağmen Türkiye'nin bu ülkeyle olan ticaret hacmi İran'dan çok daha fazla" dedi.

RUHANİ'DEN 'SURİYE' ÇIKIŞI

Adaylardan mevcut cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, İran'ın bölgede süper güç olduğunun tüm dünya tarafından dile getirildiğini savundu. Bölgenin en büyük sorunu olan Suriye krizi, İran'ın katılımıyla çözülmeye çalışılıyor. "Bugün Suriye sorunun yükünü, İran, Türkiye ve Rusya taşıyor. İran, uluslararası önemli müzakerelerde bugüne kadar bu denli etkin rol üstlenmemişti" dedi.

"TÜRK POLİSİ İRAN VATANDAŞLARINI DÖVÜYOR"

Adaylardan Mustafa Mir Selim, hükümetin yurttaşların haysiyetini korumakta yetersiz kaldığını öne sürerek, geçen mart ayında Gürbulak sınır kapısında bazı İranlı turistlerin bir Türk görevli tarafından darp edilmesini gündeme getirdi. "Türkiye, Fırat'a kurduğu barajlarla İran'da toz bulutlarının artmasına neden olup vatandaşların sağlığını bozmaktadır" dedi.

ÜÇ İSİM ÖNE ÇIKIYOR

Üç adayın seçilme şansı yüksek 19 Mayıs'ta yapılacak seçimlerde, adaylardan mevcut Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, Tahran Belediye Başkanı Bakır Galibaf ve eski Başsavcı İbrahim Reisi'nin cumhurbaşkanı seçilmesi için daha fazla şans veriliyor. Adaylardan Cumhurbaşkanı 1. Yardımcısı İshak Cihangiri'nin Ruhani lehine seçimlerden çekileceği beklenirken, diğer iki adaya pek şans tanınmıyor.

HOLLANDA'DA DA YAŞANMIŞTI

Hollanda'da adaylar arasındaki canlı yayın tartışmasına Türkiye ile gerilim damgasını vurmuştu.

Kaynak: Time Türk

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.