Siber saldırılara karşı siber korunma yöntemleri

Siber saldırılara karşı siber korunma yöntemleri

Eğer buzdolabınızı ya da arabanızı cep tele­fonunuzla kontrol edebiliyorsanız, bunu başka birisi neden yapmasın?

İnternet kullanıcılarının sayısı her geçen gün artıyor. Siber korsanların he­def kitlesi de giderek büyüyor. Eğer buzdolabınızı ya da arabanızı cep tele­fonunuzla kontrol edebiliyorsanız, bunu başka birisi neden yapmasın? Bu İsrail’in Tel Aviv kentinde düzenlenen Cyber Tech konferansındaki en hararet­li tartışma konuş uydu. YL Ventures adlı şirketin yönetici ortağı Yoav Leitersdorf günümüzde artık her şeyin internete bağlı olduğunu vurgulayarak, siber güvenliğin önemine dikkat çekti: "Amerika Birleşik Devletleri‘nde 2015‘te otomobillerin yaklaşık yüzde 20'sinin içerisinde sim kart ya da farklı bir bağ­lantıyla sevkiyatının yapıldığını tahmin ediyorum, internete bağlı olan çok fazla cihazınız varsa, onların güvenliğini sağlamak zorundasınız.”

 

Örneğin geçen yıl Amerika’da bilgisayar korsanları bir Cherokee marka bir cipe siber saldın düzenlemiş, aracın direksiyonunun, şanzımanının ve frenleri­nin kontrolünü ele geçilmişti. Yoav Leitersdorf siber güvenliğin bir yıl kadar önce öncelikli bir konu değilken, Jeep ve Tesla saldırılarının ardından şu anda en önemli üç konudan birisi olduğunu söyledi. 2020 yılında dünya genelinde 150 milyondan fazla internete bağlı otomobilin olacağı tahmin ediliyor. Oto­motiv piyasası giderek büyürken, araçların uzaktan siber saldırıların hedefi ol­ma riski de artıyor. Bu yüzden otomobil üreticileri için araçlarda siber güven­liği sağlamak büyük önem taşıyor.

 

TowerSec’in iş geliştirme departmanının başkan yardımcısı Asaf Atzmon otomobillere siber saldırı düzenlenme riskinin arttığı belirtti: "Internet üzerin­den çok sayıda aracı hedef alan büyük ölçekli bir saldın düzenlenebilirler. Araçların kritik sistemlerinin ara yüzlerine saldırarak, aslında güvenlik sistem­lerini ele geçirir ve otomobilin direksiyonunu, frenleri etkileyebilir, yani insan hayatını tehlikeye atabilen şeyleri etkileyebilirler.”

 

Sadece arabamızda değil, evimizde de internete bağlı eşyalarımızı kullanır­ken güvende değiliz. Siber korsanlar kişisel bilgilerimizi ele geçirmek için bu eşyaları da hedef alıyor. Tel Aviv’de düzenlenen konferansta bu tehdide karşı yeni savunma yöntemleri tanıtıldı. Dojo Labs adlı şiıketin yönetim kurulu baş­kanı Yossi Atıas tanıttıkları sistemin, cihazların davranışlarım otomatik olarak analiz edebildiğini ifade etti: "Sistem bu davranışlarda bir anormallik fark etti­ğinde, kullanıcıyı uyarıyor ve aynca söz konusu faaliyeti de engelliyor.”

 

Bilgisayar dışındaki cihazların daha az siber saldırıya hedef olması aslında onların güvenli olduğu anlamına gelmiyor. Kullanıcıların kişisel bilgilerinin çalınması sanal alemde en çok karşılaşılan suç. Yossi Atias insanların çoğu­nun bir gün kendilerini günlük yaşamlarındaki herhangi bir cihazın internete bağlı olduğu bir ortamda bulacağım söyledi: “Bir tarafta bu durum hayatlarım kolaylaştıracak. Diğer tarafta ise bu eşyaların güvenliği düzgün bir şekilde ko­nulmazsa, bu eşyaların kullanımından kişisel bilgilerin çalınmasına kadar cid­di siber suçlara zemin hazırlar.” Siber suçların küresel ekonomiye bir yılda 345 ile 530 milyar euroya mal olduğu tahmin ediliyor. Her geçen gün daha çok şirket siber saldırılarla mücadeleye yatırım yapıyor. 

Kaynak: Euronews, Turquie Diplomatique

 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.