'Amanos Kalkanı' kaçınılmaz olabilir

'Amanos Kalkanı' kaçınılmaz olabilir

"Afrin, PKK'nın yanı sıra Rusya ve ABD'nin de bölgedeki etkinliğini kurmak amacıyla şimdilik göz ucuyla baktığı bir bölge"

Milliyet yazarı Tolga Şardan, bugünkü köşesinde Fırat Kalkanı sonrasında Amanos Kalkanı gelebileceğini söyledi.

Fırat Kalkanı sırasında YPG'nin boş durmadığınısöyleyen Şardan, örgütün Afrin bölgesinde “sağlam” yığınak yaptığını yazdı.

Şardan şöyle devam etti:

AFRİN'E YIĞINAK

İstihbarat birimleri, PKK'nın uzantısı olan YPG'nin, Afrin ve çevresine ağır silahları getirdiğini tespit etti. Güçlü bir silahlı kadro da yine bölgede faaliyette. Bu durumda, Suriye'nin kuzeyindeki gelişmeleri yakından takip ederken Afrin bölgesini atlamamak gerekiyor.

AFRİN'İN ÖZELLİĞİ

Afrin'in özelliği sadece YPG'nin kontrolünde olması değil. Afrin, Kandil'den başlayan ve Suriye'nin liman kenti Lazkiye'nin dağlık bölgesine oradan da Akdeniz'e kadar uzanan güzergahın en önemli halkalarından biri. Kandil - Afrin güzergâhı, aynı zamanda İran ile Suriye Nusayrilerini de karadan birleştiriyor. Bu nedenle PKK, söz konusu süreci kullanıp Suriye, İran ve Irak'ın yanında Rusya'nın da desteğini alacak hamleleri planlıyor.

ÖNEMLİ GÜZERGAH: AMANOSLAR

PKK, ayrıca Afrin bölgesini Amanoslar'a açılım olarak değerlendiriyor. Kandil'den yola çıkan PKK gruplarının, Suriye ve Afrin hattını kullanarak Amanoslar'a giriş yapmalarıyla birlikte Toroslar üzerinden Batı Anadolu'ya kadar geçiş yapması hayal değil. İstihbarat birimlerinin bu faaliyetle ilgili bilgisi mevcut. PKK'nın, Afrin üzerinden Amanoslar'da hareketliliğini sürdürmesi halinde Gaziantep, Kahramanmaraş, Adıyaman ve hatta Malatya ile Çukurova'da etkinliğini kurması bekleniyor. Zaten, Amanoslar'da son dönemde sık sık operasyonlar bu nedenle yapılıyor. Tabii, Çukurova'da faaliyetlerini yürütmeyi planlayan PKK, burayla sınırlı kalmayacak. Tıpkı Lice ve Mardin Ömeryan bölgesinde olduğu gibi hedefi batı bölgeleri ve kentleri olacak.

Afrin'de kendisine alan yaratan PKK'nın, ilerleyen süreçte, ağırlıklı biçimde Türkmenlerin yaşadığı Azez - Halep - Cerablus üçgeninde baskı uygulaması kaçınılmaz. Azez'in batısını kuşatan PKK ile uzantısı, güneyden Tel Rıfat'ı ele geçirip Azez'i etkisizleştimeyi amaçladı.

AMANOS KALKANI

Afrin, PKK'nın yanı sıra Rusya ve ABD'nin de bölgedeki etkinliğini kurmak amacıyla şimdilik göz ucuyla baktığı bir bölge. Gözlerin El Bab, Rakka ve İdlib'e çevrildiği süreçte, Afrin'in önümüzdeki günlerde nasıl bir fotoğraf vereceğine tanık olacağız hep birlikte. Afrin ve çevresinin Türkiye için yüksek tehdit sürecine girmesi halinde “Amanos Kalkanı” kaçınılmaz olabilir.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.