Yemen kolera ile boğuşuyor: 3 haftada 242 ölü

Yemen kolera ile boğuşuyor: 3 haftada 242 ölü

Yaşanan iç savaş ile oldukça zor günler geçiren Yemen halkı şimdi de kolera salgını ile mücadele etmeye çalışıyor.

Ülkede yaşanan iç savaş ile oldukça zor günler geçiren Yemen halkı şimdi de kolera salgını ile mücadele etmeye çalışıyor.

Yemen'de Mart 2015'te başlayan iç savaş sebebiyle oldukça zor günler geçiren sivil halk şimdilerde ise ülkedeki kolera salgını ile mücadele etmeye çalışıyor. Savaş şartları sebebiyle ülkede zaten oldukça kısıtlı imkanlarla hayatlarını sürdüren Yemenliler için acil yardım şart.

Ölü sayısı 242'ye yükseldi

Dünya Sağlık Örgütü'nü son açıkladığı rakamlara göre son üç haftada ülkede yaşanan kolera salgınında ölenlerin sayısı 242'ye yükselmiş durumda. Ayrıca salgın sebebiyle ülkede tespit edilebilen kolera vakası sayısı ile 23 bin 500 civarında. 

Salgının, en az 5 bin vakanın tespit edildiği ve hastalığın en çok etkili olduğu başkent Sana başta olmak üzere 14 vilayette görüldüğü bildiriliyor. Bu Yemen'de son bir yılda görülen ikinci kolera salgını.

Ülkede 2.2 milyon çocuk gıda sıkıntısı çekiyor

Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF) Sözcüsü Christophe Boulierac'ın açıklamasında da ülkede 2.2 milyon çocuğun gıda sıkıntısı çekiyor. Salgının yayılması durumunda bundan en fazla etkilenecek olanlar da yine çocuklar.

Vaka sayısı 250 bini bulabilir

Dünya Sağlık Örgütü'nün açıklamasına göre salgının bu şekilde devam etmesi halinde 6 aylık bir süre içinde tesbit edilen kolera vakasının sayısının 250 bine ulaşabileceği ifade edildi.


Yemen'deki kolera salgınından etkilenmiş küçük bir kız

"Çevre sorunu hastalığın yayılmasında büyük bir etken"

Dünya Sağlık Örgütü yetkilileri yapyıkları açıklamalarda ülkedeki çevresel şartların hastalığın yayılmasında büyük bir etken olduğunu ifade etmişlerdi. Yemen'in İran destekli Husilerin kontrolünde olan başkenti Sana'da temizlik işçilerinin greve gitmesi sonucu sokaklarda çöpler yığılmış, kanalizasyon sistemleri belli ölçüde tıkanmıştı.


Başkent Sana'da sokağa yığılmış çöpler

Birleşmiş Milletler'in açıkladığı rakamlara göre Yemen'de iç savaşın başladığı 2015 yılından bu yana en az 7 bin kişinin öldüğünü ve 3 milyon kişinin yerlerinden olduğunu ifade ediliyor.

Ülkede 18 milyon kişi yeterli oranda gıdaya ulaşamıyor ve toplamda yaklaşık 3.3 milyon kişi hastalıklar ile mücadele ediyor. Yine üllkede her 450 kişiye 1 sağlık görevlisi düşüyor.

Kaynak: AFP, Mepa News

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.