Brexit kararı İngiltere'de nefret suçlarını artırdı

Brexit kararı İngiltere'de nefret suçlarını artırdı

İngiltere'de polis verilerine göre Brexit sürecinin başlangıcından bu yana ilk ve ortaokullardaki nefret suçlarında yüzde 89'lara varan artış yaşandı.

İngiltere'de polis verilerine göre Brexit sürecinin başlangıcından bu yana ilk ve ortaokullardaki nefret suçlarında yüzde 89'lara kadar varan artış yaşanıyor.

Times gazetesinin eğitim ekinin İngiltere'deki 32 ayrı polis teşkilatından derlediği araştırmaya göre Brexit referandumu ve Donald Trump'ın ABD Başkanı seçildiği dönemlerde okullarda etnik azınlıklara ve yabancılara karşı nefret suçlarında artış gözlendi.

Araştırmada geçen yıl Mayıs ayında Brexit kampanyası sırasında 2015 Mayıs ayına kıyasla okullardaki nefret suçlarında yüzde 89'luk bir artış görüldü.

Verilere göre geçen yıl Mayıs ve Temmuz ayları arasında 2015 yılında aynı döneme kıyasla okullardaki bu suçlarda yüzde 54'lük bir artış yaşandı.

2016 yılının yaz ve sonbahar aylarında ise yani referandum sonucu ve Trump'ın ABD Başkanlığını kazanmasının ardından 2015 yılının aynı dönemine kıyasla nefret eylemlerinde ve suçlarında yüzde 48 oranında artış gözlendi.

İngiltere'de genç insanlar arasında önyargıları kırmayı hedefleyen yardım kuruluşu Anne Frank Trust Başkanı Robert Posner, okullarda yaptıkları çalışmalarda mülteciler hakkında aşağılayıcı ifadeler duyduklarını söyledi.

Posner, "Irkçı ve önyargılı olduğunu düşündüğümüz dil son dönemde daha normal ve kabul edilir görülüyor" dedi.

İngiltere'deki Ulusal Öğretmenler Sendikası'nın Nisan ayındaki konferansında okullardaki fanatik davranışlara dikkat çekildi.

Konferansa katılan bir öğretmen beşinci sınıftaki bir öğrencinin Londra'daki bir ilkokulun bahçesinde Trump'ın kadınları aşağılayıcı sözlerini bağırarak tekrarladığını aktardı.

Öğretmen derneklerinin bir anketine göre ise İngiltere'de öğretmenlerin beşte birinden fazlası bu akademik yılda okullarında nefret eylemlerine rastladı.

Birmingham'da öğretmenlik yapan Rosanna Rackley ise geçen yıl içinde öğrencilerin sınıf arkadaşlarına karşı ırkçı ifadeler kullandığını söyledi.

Rackley, "Büyük bir fark görüyorum ve bu 2016 yılında daha da hızlandı. Dünya liderleri yaptığı için insanlar ırkçılığa ve eşcinsel düşmanlığına izin verildiğini düşünüyor" dedi.

Araştırmaya göre İngiltere'de 30 ayrı polis bölgesinde okullarda sadece 2016 yılının yaz ve sonbahar aylarında 683 nefret vakası yaşandı.

Londra Emniyet Müdürlüğü bu suçların tespit edilmesi ve kurbanların şikayette bulunması yönünde çağrılar yapıyor.

Net göç sayısında düşüş

Öte yandan İngiltere Ulusal İstatistik Bürosu'nun (ONS) verilerine göre Brexit referandumu sonrası Eylül 2016-Aralık 2016 dönemi arasında göre ülkeye giren net göç sayısı 273 bine düştü. Bu aynı dönem için bir önceki yıla kıyasla 49 bin az göçmenin ülkede kaldığını gösteriyor.

ONS iki yıldır ilk defa net göç sayısının 300 binin altına gerilediğini de açıkladı.

Ancak İngiltere hükümeti net göç sayısının 100 binin altına indirmeyi hedefliyor. Bu rakam en son 1997 yılında 100 binin altındaydı.

Söz konusu dönemde ülkeye giren 596 bin kişinin 268 bini AB vatandaşı, 257 bini AB dışındaki ülke vatandaşları ve 71 bin İngiltere vatandaşıydı.

Bu sayıdan 323 bini daha sonra İngiltere'yi terk etti.

İngiltere hükümeti ise göçmen sayısını azaltma hedefinin gerçekçi olmadığı gerekçesiyle eleştiriliyor.

Brexit Bakanı David Davis bu meselenin ekonomik anlamda sürdürülebilir biçimde uygulanacağını ve bu hedef için bir takvim konulmadığını söyledi.

İngiltere'de göç sayısını azaltma hedefi ilk kez 2009 yılında getirildi ancak şu ana kadar bu hedefe ulaşılmadı.

Kaynak: Amerika'nın Sesi

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.