200 yıl sonra bir ilk: Japon imparatoru tahtı bırakıyor

200 yıl sonra bir ilk: Japon imparatoru tahtı bırakıyor

Japonya'da hükümet, 83 yaşındaki imparator Akihito’nun tahttan çekilmesine izin veren yasa değişikliğini onayladı.

Yasa parlamentodan da geçtiği takdirde ülke tarihinde 200 yıl sonra ilk kez bir imparator tahttan feragat etmiş olacak.

Japonya’da daha önce 1817 yılında İmparator Kokaku, tahtını oğlu Ninko’ya bırakmıştı.

Yasanın Japonya Parlamentosu’nda, mevcut yasama döneminin sonlanacağı önümüzdeki ayın sonuna kadar onaylanması bekleniyor.

İmparatorun 1989 yılından bu yana oturduğu imparatorluk tahtından ayrılmasının ise 2018 yılının ikinci yarısını bulabileceği belirtiliyor.

Kalp ameliyatı geçiren ve prostat kanseri tedavisi gören Akihito geçtiğimiz yıl televizyon yayını aracılığı ile yaptığı halka sesleniş konuşmasında, sağlık sorunları nedeniyle görevine devam etmesinin zor olduğunu söylemişti.

Akihito’nun tahttan çekilmesinin ardından yerine 57 yaşındaki Veliaht Prens Naruhitu’nun geçeceği belirtildi.

İmparatorluğun sadece sembolik öneminin bulunduğu Japonya’da muhafazkar siyasetçilerin karşı çıkmasına rağmen halk arasında kadınların da tahta oturabilmesinin önünün açılması tartışılıyor.

Mevcut yasa, değişiklikten önce sadece erkek varislerin ve ancak imparatorun ölümünün ardından tahtını devralmasına izin veriyordu.

Soylularla evlenmeyen prensesler ise unvanını kaybediyor. Son yasal düzenlemede bu tartışmalı konuda herhangi bir düzenleme bulunmuyor.

Kaynak: Euro News

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.