Taliban: Kunduz şehrine ilerliyoruz, bir ABD'li generali öldürdük

Taliban: Kunduz şehrine ilerliyoruz, bir ABD'li generali öldürdük

Mansuri adını verdiği bahar operasyonlarına devam eden Taliban, ülkenin kuzeyindeki Kunduz şehri çevresinde ilerliyor.

Ülkede 15 yıldan uzun süredir ABD destekli Kabil hükümetine karşı savaşı sürdüren Taliban, bu yıl düzenliyor olduğu bahar operasyonlarına, Molla Ömer'den sonraki liderleri olan ve bir ABD hava saldırısında yaşamını yitiren Molla Mansur'un ismini vermişti.

Bu bahar operasyonları kapsamında saldırılarını artıran Taliban birçok bölgeyi ele geçirmeyi başarmış ve ABD destekli Kabil hükümetine karşı saldırıları sıklaştırmıştı. Kalesi konumunda olan ülkenin güneyinde gücünü pekiştiren Taliban, kuzeyde de Kunduz başta olmak üzere birçok bölgeyi domine etti.

Kunduz'a yönelik saldırılar zor bir sınav niteliğinde

Grubun Kunduz'a yönelik artan saldırıları özellikle son yıllarda ABD destekli hükümet için oldukça zor bir sınav niteliğinde. Daha önce şehre gerçekleştirdiği iki büyük saldırıda geçici olarak şehri iki kere ele geçiren grup, Kunduz'u uzun süre elinde tutmadan geri çekilmişti. Birçok kişi için şaşırtıcı olmayan bir şekilde, ülkenin kuzeyinde Taliban'ın bahar operasyonunun odağı yine Kunduz şehri oldu.

Yabancı birlikler cephe hattında

Kunduz'da yaşanan çatışmalar günden güne şiddetleniyor. Son iki yılda Kabil hükümetine bağlı askerlerin, Taliban hücumlarını durdurmakta oldukça başarısız olması, bölgeye konuşlandırılan yabancı kuvvetlerin sayısının artması sonucunu doğurmuştu. Ancak bölgeye NATO ve ABD askerlerinin konuşlandırılması Taliban ilerleyişine set çekebilmiş görünmüyor. Mansuri operasyonu kapsamında Taliban, şehre yönelik ilerleyişini sürdürürken çatışmalar da şiddetini artırıyor.

Taliban: ABD saldırısını püskürttük

Bugün sabah saatlerinde ABD kuvvetlerinin ağır hava saldırıları eşliğinde şehir çevresindeki Taliban mevzilerine saldırı başlattığı rapor edildi. Şehir çevresindeki bölgelerde ve ilçelerde grubun ilerleyişini püskürtmek ve Taliban unsurlarını şehirden uzaklaştırmak için gerçekleştirilen saldırının Taliban tarafından püskürtüldüğü bildirildi.


Kunduz'da Alçin köprüsüne yakın ABD hava saldırıları

"Bir ABD generali öldürüldü"

Kabil hükümeti ve ABD askeri unsurlarından birçok ölü ve yaralı olduğu belirtilen başarısız saldırıda Taliban'a yakın kaynakların ifadesine göre biri General üç ABD askeri ve 18 Kabil hükümeti komandosu öldürüldü. Bir askeri konvoya düzenlendiği belirtilen saldırının, ABD birliklerinin hücumu sırasında konvoy pusuya düşürülerek gerçekleştirildiği ifade edildi. Ülkedeki ABD misyonu, bölgede bir Generalin öldürüldüğüne yönelik bilginin doğru olmadığını, üstelik son 24 saatte herhangi bir ABD askeri kaybı yaşanmadığını açıkladı. NATO'nun açıklamalarının çoğu zaman uluslararası medyadaki algıyı manipüle etmek için yayınlandığı, ABD yanlısı The Long War Journal gibi analiz merkezlerince de sıklıkla dillendiriliyor. Geçtiğimiz günlerde Sangin'e ilişkin yayınlanan bilgilerin yanlış olduğu haberleri de Batı medyasında oldukça fazla tepki çekmişti.


ABD misyonunun açıklaması

"ABD yanlışlıkla Kabil hükümeti unsurlarını vurdu"

Öte yandan ABD uçaklarının "yanlışlıkla" Kabil hükümetine bağlı birlikleri hedef alarak 37 askeri öldürdüğü de gruba yakın kaynaklarca rapor edildi. ABD'nin kimi zaman ortak hareket ettiği askeri unsurları böylesi saldırılara hedef alarak adeta "hizaya getirmeye çalıştığı" ifade ediliyor. Irak'ta da Bağdat hükümeti birliklerine yönelik buna benzer ABD hava saldırıları bildirilmişti.

"Taliban Kunduz'a ilerliyor"

Taliban'ın Kunduz'a yönelik bu saldırısının nasıl sonuçlanacağı bilinmese de grubun bu saldırıda yavaş ve ihtiyatlı şekilde, doğu yönü ağırlıklı olmak üzere şehre ilerlediği gözleniyor. Taliban, geçtiğimiz yıllarda şehre kuzeyden giriş yapmış, şehir merkezini tamamen ele geçirmiş ancak şehir güneyindeki havaalanı önlerinde durdurulmuştu. Çatışmalar yaygınlaşır ve şiddetlenirken şehrin Taliban eline tekrar düşme olasılığı Kabil hükümeti ve ABD'yi endişelendiriyor.

Kaynak: Mepa News

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.