Görgü tanıklarının ifadeleri şaşırttı: Manchester saldırısında ölümcül hatalar

Görgü tanıklarının ifadeleri şaşırttı: Manchester saldırısında ölümcül hatalar

Görgü tanıklarının ifadeleri, 22 kişinin öldüğü saldırıda ölümcül güvenlik açıklarının saldırıya zemin hazırladığını ortaya koydu.

Kızıyla beraber, saldırıya uğrayan konser alanında bulunan bir İngiliz kadın, saldırıya İngiliz polisinin güvenlik açıklarının zemin hazırladığını dile getirdi.

"Ölümcül hatalar saldırıya zemin hazırladı"

Geçtiğimiz gün İngiltere, Manchester'da bir konser alanına düzenlenen ve 22 kişini hayatına mal olan saldırıyla sarsılmıştı. Saldırının yaşanmasından bir süre sonra olayı üstlenen IŞİD, en az 100 kişinin öldüğünü ve yaralandığını açıklamıştı. Olayın üzerindeki sis perdesi yavaş yavaş aralanırken, İngiliz polisinin ölümcül hatalarının saldırıya zemin hazırladığı ve 22 kişinin küçük ancak ölümcül güvenlik zaafiyetleri nedeniyle yaşamını yitirdiği söylemleri doruğa çıktı.

"Basit güvenlik önlemleri dahi alınmamıştı"

Konsere kızıyla katılan bir kadın, biletlerini satın alarak kapıdan içeriye girdiklerini, biletlerinin kontrol edildiğini ancak üzerlerinin aranmadığını dile getirdi. Kadına göre konsere girenlerden hiç kimsenin üzeri de, çantaları da aranmadı. Söz konusu basit güvenlik önlemlerinin alınmıyor oluşu kamuoyunda şaşkınlığa yol açtı.

İngiliz kadın sözlerini şöyle sürdürdü: "Yanımızda oldukça şüpheli davranışlar sergileyen bir kadın oturuyordu. Sürekli çantasını kontrol ediyordu. Bu kadın patlamanın yaşanacağı noktaya bakıp sürekli kendi kendine gülümsüyordu." İngiliz kadın, şüphesini çeken kadını güvenlik personeline bildirdiğini ancak güvenliğin kadını gözlemlemekle yetinerek hiçbir eylemde bulunmadığını ifade etti. Görgü tanığı kadına göre şüphelendiği kadın konser bitmeden birkaç dakika önce alandan ayrıldı, daha sonra ise patlama gerçekleşti.

"Konser alanına ne isterseniz getirebilirdiniz"

Konsere katılan Çek bir kadın da girişte ciddi bir güvenlik önleminin bulunmadığını, yalnızca çantalara üstünkörü bakıldığını söyledi. Bu kadına göre "güvenlik tedbirleri neredeyse sıfırdı" ve "konser alanına ne istenirse getirilmesi oldukça kolaydı."

"Özgürlük ile güvenlik" arasında bir ikilem

Güvenlik uzmanları, saldırıların önlenmesi için daha büyük ve ciddi güvenlik tedbirlerinin lüzumuna vurgu yapıyor. Özellikle gençleri çeken bu gibi alanların bombalı saldırılar için oldukça kolay hedefler olduğuna vurgu yapan İngiliz uzmanlar, daha çok güvenlik personeli istihdam edilmesinin ve kadınlarla çocukları aramak için kadın güvenlik personeli bulundurulmasının önemli olduğuna dikkat çekiyor. Gittikçe artan güvenlik tedbirleri, özellikle bu gibi saldırıların sıkça yaşanmaya başladığı ülkelerin halkarını "özgürlük ile güvenlik" arasında bir tercih yapmaya zorlayarak içinden çıkılması güç bir ikilem oluşturuyor.

Kaynak: Mepa News

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.