NATO zirvesine Trump damgası: Gündemde 'savunma harcamaları' var

NATO zirvesine Trump damgası: Gündemde 'savunma harcamaları' var

Brüksel'deki NATO zirvesine ABD Başkanı Donald Trump'ın talepleri damgasını vuracak.

Daha göreve başlamadan NATO'yu "demode" diye nitelendirerek tepki çeken Donald Trump, ABD Başkanı olarak ilk NATO zirvesine katılıyor. Brüksel'deki zirveye Trump'ın iki talebi damgasını vuracak: Savunma harcamalarının artırılması ve IŞİD'e karşı savaşa NATO'nun dahil edilmesi.

Savunma harcamaları     

NATO ülkeleri 2014 yılında düzenlenen zirvede, on yıl içinde savunma harcamalarının GSYİH'nın yüzde 2'si düzeyine yükseltilmesi kararı almıştı. Ancak başta Almanya olmak üzere pek çok üye ülke bu hedefin uzağında. Almanya'nın savunma harcamaları yıllardır GSYİH'nın yüzde 1,2'sinde seyrediyor.

DW'nin aktardığına göre; ABD Başkanı Donald Trump'ın NATO'yu 'demode bir ittifak' olarak tanımlayıp ABD'nin müttefiklerin güvenliğini finanse etmeye devam etmeyeceği mesajı vermesinin ardından Avrupalı müttefikler üzerindeki baskı arttı. Amerikan yönetimi NATO zirvesi öncesi yaptığı açıklamada, müttefik ülkelerden yüzde 2 hedefine somut olarak nasıl ulaşacaklarına dair ulusal harcama planı hazırlamalarını istedi. Ancak bu planların oluşturulma sürecinde ortak kriterler getirilmemiş olması, ülkelerin hareket alanını genişletiyor.

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, kaynağın İttifak'ın gerçekten ihtiyaç duyduğu askeri teçhizata harcanmasını ve ülkelerin NATO misyonlarına gerçek anlamda katılmasını sağlamak istiyor. Stoltenberg, üye ülkelerin planlarını yıl sonuna kadar hazırlamalarını talep etti.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.