Libya'da Misrata militanları hava savaşını kazanıyor

Libya'da Misrata militanları hava savaşını kazanıyor

Güneybatı Libya'da gerçekleşen hava üssü baskını Libya Ulusal Ordusu'nun durumunu zayıflattı.

18 Mayıs 2017 ‘de Misrata merkezli Libya milis kuvvetleri kollarından Üçüncü Kuvvetler Birliği, Libya’nın güneybatısında yer alan El Şebha’nın 80 kilometre kuzeyindeki Libya Ulusal Ordusu'na ait olan Brak El Şati hava üssüne saldırdı. Bölge, önemli petrol kaynaklarına sahip olmanın yanı sıra çok eskiden beri gümrük kaçakçılığı güzergahı yönünden de değer taşımaktadır. 

Saldırı sonucu Libya Ulusal Ordusu askerleri ve aralarında sivillerin de bulunduğu en az 134 kişi hayatını kaybetti. Üçüncü Kuvvetler Birliği, yıkılan üssü tekrar geri gelerek işgal etme planıyla kaçmıştı.

Ulusal Antlaşma Hükümeti ile rekabet içinde olan ve Libya’nın Ulusal Hükümeti olmaya çalışan Libya Ulusal Ordusu, Ulusal Antlaşma hükümetini saldırıya yardım etmekle suçladı. Ancak Ulusal Antlaşma Hükümeti bu iddiayı reddetmiştir.


Brak el Şati üssüne yapılan saldırı sonrası

Libya ulusal ordusuna bağlı 12. Tugay Birliği, 7 Aralık 2016 yılında Brak El Şati’yi ve Aralık ayının sonlarına doğru da Üçüncü Kuvvetlerin kontrol noktası olan Gvarita el Mal‘ı ele geçirdi. Ancak 2 Ocak 2017 yılında ise Libya Hava kuvvetlerinden Ulusal Antlaşma Hükümeti’nce gönderilmiş jetlerle Libya Ulusal Ordusu’nun konumlarına saldırıldı ve Üçüncü Kuvvetlerin kontrol noktasının geri alınması sağlanmış oldu. Fakat devam eden mücadelenin sonunda 3 Ocak’ta kontrol noktası tekrar Libya Ulusal Ordusu'nun eline geçti ve Libya’nın güneybatı bölgesini “uçuşa yasak bölge” ilan edildi. Buna karşın zayıflamış hava kuvvetleri, bölgenin kontrolünü dahi tam olarak sağlayamadı.

5 Nisan 2017 yılında, Libya Ulusal Ordusu hava kuvvetleri Üçüncü Kuvvetlerin hava üssü olan Tamanhint’e hava saldırısı başlattı. Misrata Hava kuvvetleri Brak El Şati’yi bombalayarak bu saldırıya karşılık vermiştir.

2017 yılının 17 Mayıs gecesi yaklaşık olarak 60 kafileden oluşan Üçüncü Kuvvetler Birliği araçları El Jufra’dan ayrılırken diğer yandan da diğer kafileden yaklaşık 30 kafile aracı da Sirte şehrinden yola çıkmıştır. Saraya Savunma Bingazi grubundaki bir kısım askerin, Üçüncü Kuvvetler Birliği arasında olduğu yönünde söylentiler bulunmaktadır.

Birliğe ait olan tüm uçaklarlar imha edildi

Araçlar Brak El Şati’ye ulaştıklarında Libya Ulusal Ordusu’nun askeri Birliği’ndeki askerlerin bir kısmı ya görevinin başında değillerdi ya da başka bir üsse yerleştirilmiş gibi durmaktaydılar ki bu durum kısmen de olsa olağan dışı bir vaziyet gibi durmaktaydı. Brak El Şati’de birkaç muhafız dışında daha bir gün öncesinden Benina havaalanına gelen yaklaşık olarak 50 askeri okul öğrencisi bulunmaktaydı.

Muhafızların ve öğrencilerin birçoğu saldırıda öldürüldü ve bir kısmı da esir alındı. Aynı zamanda saldırganlar yakıt istasyonunu yakıp, uçak pistlerinin altyapılarını ve kullanım dışında olan araçlar da dahil olmak üzere birliğe ait olan tüm uçak ve araçları imha etmişlerdir.

2017 yılının Mayıs ayında yapılan bu saldırı güneybatı Libya’da sıkıntı içerisinde olan Libya Ulusal Ordusunu iyice zayıflattı. Aynı zamanda paralı pilot ve teknisyenler Misrata Hava Kuvvetleri'ne destek vermek amacıyla orada bulunmaktaydı. Ordu’nun Mısır ve Birleşik Arap Emirlikleri’ne olan bağımlılığı da giderek artmış durumdadır.

Kaynak: Mepa News

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.