Bir Hizbullah mensubunun cenazesi: Örgüt neden Suriye'de?

Bir Hizbullah mensubunun cenazesi: Örgüt neden Suriye'de?

Suriye'de öldürülen bir Hizbullah mensubunun cenazesi, tıpkı diğerleri gibi Hizbullah neden Suriye'de sorusuna cevap niteliğinde görüntüler içeriyor.

Suriye'de Beşar Esed rejimine karşı başlayan savaş, zamanla yerel bir savaştan bölgesel ve ardından küresel bir çatışmaya dönüştü. İran destekli Lübnan Hizbullahı'nın, "Şiiler için kutsal sayılan türbeleri koruma" gerekçesiyle ülkeye girmesi, yerel bir savaşın bölgesel nitelik kazanmasında bir dönüm noktasıydı.

Örgüt mensuplarının ülkede varlık nedeni dini

Her ne kadar Lübnan Hizbullahı'nın ülkeye dahil oluşu örgütsel olarak siyasi nedenlere dayanıyor olsa da, örgüt mensuplarını bölgede savaşmaya iten nedeninin dini ağırlıklı olduğu söylenebilir. Suriye ve Lübnan'dan gelen görüntüler, Hizbullah mensuplarının motivasyonunun Şii inancı olduğunu kanıtlar nitelikte.

Sünni gruplara karşı tutum Şii gruplar için söz konusu değil

Ülkede taşınan bayrak ve posterler, Lübnan Hizbullahı başta olmak üzere Şii milis gruplarının attığı sloganlar, grupların güçlü oldukları ve tutunabildikleri bölgeler gibi birçok örnek değerlendirildiği zaman örgüt mensuplarının motivasyonunun dini olduğu kolayca anlaşılabiliyor. Buna rağmen, bölgede yer alan Sünni cihat yanlısı gruplara yönelik uluslararası tepki ve baskı politikası Şii cihat yanlısı gruplar için söz konusu değil.

"Sarı tabutu" çevreleyen kalabalıklar slogan atıyor

Şii grupların motivasyonunun dini içerikli olduğunu ortaya koyan en önemli argümanlardan biri de, örgüt mensuplarının cenazeleri. Genellikle sarı ağırlıklı olan örgüt bayraklarına sarılmış tabutlar içerisinde ülkelerine geri dönen Şii milis grup mensuplarının cenazeleri, bu grupların Suriye'de varlık sebebini gözler önüne serer nitelikte. Hizbullah mensubu Hüseyin Amhez'in cenazesinde, artık sembolize olmuş "sarı tabutu" çevreleyen kalabalıklar, Şii inancına has "Ya Hüseyin" gibi sloganlar atıyor ve  örgüt bayrakları taşıyor. Çalınan marşlar ve İran devriminin lideri Humeyni başta olmak üzere İranlı ve Lübnanlı Şii liderlerin fotoğrafları göze çarpıyor.

 


Lübnan Hizbullahı Suriye'de varlığını derinleştirdikçe, Lübnan'a dönen "sarı tabutların" sayısı artıyor. Örgütün Suriye'deki varlığı artık sadece muhaliflerince değil, kendi taraftarlarınca da eleştirilir hale geliyor. Hizbullah'ın Suriye'deki varlığının ne yönde seyredeceğini zaman gösterecek.

Kaynak: Mepa News

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.