İngiliz yetkililer 'öfkeli': ABD’yle bilgi paylaşımı durduruldu

İngiliz yetkililer 'öfkeli': ABD’yle bilgi paylaşımı durduruldu

Manchester'daki intihar saldırısının hemen ardından olay yerinde çekilmiş fotoğrafları yayımlayan ABD medyasına tepki gösterilmişti.

Manchester Emniyet Müdürlüğü'nün Pazartesi gecesi 22 kişinin hayatını kaybettiği saldırısıyla ilgili basına sızan haberlerin ardından ABD'yle istihbarat paylaşımını durdurduğu öğrenildi.

BBC Türkçe'nin aktardığı bilgilere göre, Manchester polisi yakın zamanda istihbarat ilişkilerini normale döndürmeyi umuyor. Ancak yetkililer Washington'dan sızan bilgiler konusunda "öfkeli".

İngiltere hükümeti ve polis, Manchester'daki saldırının hemen ardından olay yerinde çekilmiş fotoğrafları yayımlayan ABD medyasına tepki göstermişti. Fotoğraflar New York Times gazetesinde yayımlandıktan sonra İngiltere basınında da paylaşılmıştı.

İngiltere polis yetkilileri, fotoğrafların sızdırılmasının soruşturmayı baltaladığını ve görgü tanıklarının güvenini sarstığını söyledi.

İngiliz hükümetinden bir yetkili, "Çok öfkeliyiz. Bu kesinlikle kabul edilemez" dedi.

Reuters'a konuşan hükümet kaynakları, İngiltere Başbakanı Theresa May'in bu endişelerini Brüksel'deki NATO toplantısında ABD Başkanı Donald Trump'la paylaşacağını söylediler.

'Bir daha olmasın' uyarısı

Manchester Belediye Başkanı Andy Burnham, fotoğrafların basına sızmasıyla ilgili kaygılarını ABD büyükelçisine ilettiklerini söyledi.

İki ülke arasında Manchester saldırısıyla ilgili basına bilgi sızdırılması konusundaki kaygılar daha önce de dile getirilmişti.

İngiltere İçişleri Bakanı Amber Rudd, ABD'nin intihar bombacısı Salman Abedi'nin kimliğini, soruşturma sürerken ifşa etmesinden rahatsızlık duyduğunu ifade etmiş ve Washington'a "Bir daha olmasın" uyarısında bulunmuştu.

Ama bu uyarıya rağmen New York Times gazetesi, Manchester'daki saldırıda olay yerinden çekilen fotoğrafları yayımladı. Gazete fotoğrafları İngiliz yetkililerden aldığını yazdı.

Fotoğraflarda parçalanmış bir sırt çantası, şarapnel parçaları ve 'fünye olabileceği' belirtilen bir cihaz görülüyor.

'Rahatsız edici'

New York Times'ın haberinde olay yerindeki kanıtların 'güçlü, tahrip gücü yüksek bir bomba ve dikkatli, düzenli sarılmış şarapnellere işaret ettiği' belirtiliyor.

İngiliz hükümetinden bir yetkili, "ABD sisteminden sızan fotoğraflar kurbanlar, aileleri ve halk için acı verici olacak. Devam eden bir soruşturmaya İngiltere polisi ve güvenlik güçleri önderlik etmelidir" dedi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.