Dünya bu gerçeğe göz yumuyor: Rakka'da bombardımanların hedefi siviller

Dünya bu gerçeğe göz yumuyor: Rakka'da bombardımanların hedefi siviller

Musul gibi Rakka'yı da IŞİD'in kontrol ediyor oluşu, bu şehirlere yönelik sivillerin öldüğü bombardımanları 'sorgulanamaz' hale getiriyor.

Rakka'da bulunan bir köye ABD tarafından gerçekleştirilen hava saldırısında en az 16 sivil yaşamını yitirdi. Aynı aileden beş çocuğun da aralarında bulunduğu bu sivillerin, IŞİD'in elindeki Rakka'nın 15 kilometre batısında yer alan Barude köyünde hayatını kaybettiği bildirildi.

Humus'tan kaçan siviller Rakka'da hedef oldu

Suriye İnsan Hakları Gözlemevi'nden bir yetkilinin ifadesine göre haayatını kaybedenlerin çoğu, Humus'un doğu bölgelerinden kaçarak gelen sivillerdi. Rakka'da faaliyet gösteren IŞİD muhalifi bir aktivist kuruluş olan "Rakka Sessizce Katlediliyor" hayatını kaybeden sivillerin ismini yayınladı ve Humus'taki Suhna'dan kaçarak Rakka'ya yerleştiklerini ifade etti. Bazı aktivistler sosyal medyada, hayatını kaybeden sivillerin fotoğraflarını yayınladı.

Sivil kaybında artış yaşanıyor

ABD hava saldırılarında, hava saldırısı gözlem grubu Airwars'un bildirdiğine göre Nisan ayında Suriye'de 159 sivil hayatını kaybetti. Rakka'ya yönelik saldırılar şiddetlenirken sivil kaybında yaşanan artışın da tırmanışta olduğu rapor edildi. Bölgedeki ABD yetkilileri hedeflerinin "sıfır sivil kaybı" olduğunu iddia etse de Irak ve Suriye'deki 15 yıldan uzun sürelik ABD müdahalesi tecrübesi bu iddianın tam aksini gösteriyor. Geçmişten günümüze ABD saldırılarında, özellikle hava saldırılarında sivillerin ayrıma tabi tutulmayarak hedef alındığı belirtiliyor.

IŞİD bölgelerindeki saldırılara dünyadan tepki yok

Musul'a yönelik saldırılarda da sayısı binleri bulan sivil yaşamını yitirmişti. IŞİD'in elindeki bölgelere yönelik hava saldırılarının sorgulanmaması, vurulan noktalardaki herkesin IŞİD mensubu gibi algılanmasına yol açıyor, bu da sivil kayıplarını artırıyor. IŞİD kontrolündeki bölgelerde gerçekleşen saldırılara dünya göz yumarken siviller yaşamını yitirmeye devam ediyor.

Kaynak: Mepa News

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.