Libyalı İslamcı grup Ensar'uş Şeria kendini feshetti

Libyalı İslamcı grup Ensar'uş Şeria kendini feshetti

Libya’da Halife Haftar liderliğindeki "Libya Ulusal Ordusu" güçlerine karşı savaşan İslamcı Ensar’uş Şeria grubu kendini feshettiğini duyurdu.

Fesih kararı, grubun medya kolu el-Raye Medya tarafından Cumartesi günü yayınlanan resmi açıklamayla duyuruldu. Açıklamada, grubun lider kadrosundan ve savaşçılarından çok sayıda kayıp verilmesi nedeniyle böyle bir karar alındığı bildirildi.

 

2012 yılının Şubat ayında Kaddafi karşıtı ayaklanma sırasında kurulan Ensar’uş Şeria, demokrasi karşıtı duruşu ve ülkede İslam şeriatının uygulanması yönündeki talepleriyle ön plana çıktı. ABD’nin ülkeye müdahalesini eleştiren İslamcı grup, daha sonra Halife Haftar güçleriyle şiddetli bir savaşa girişti. 2012 yılında Bingazi’de ABD Büyükelçisi Cristopher Stevens’ın ölümüyle sonuçlanan saldırının arkasında Ensar’uş Şeria’nın olduğu öne sürülüyordu.

 

Bingazi’de konumlanan İslamcı grubun Küresel Cihat düşüncesini savunduğu ve El Kaide’nin Libya kolu olduğunu yönünde iddialar sık sık gündeme gelmesine rağmen Ensar’uş Şeria “Libya dışındaki hiçbir grupla bağlantılı olmadığını” açıklayarak iddiaları yalanladı. İslami davet ve sosyal yardım çalışmalarıyla ülkedeki diğer gruplardan farklılaşan Ensar’uş Şeria yol yapım çalışmaları, trafik düzenlemeleri, kültür merkezleri açılması ve eğitim programları hazırlamasıyla dikkatleri üzerine çekti. 2015 yılında grubun kurucu lideri Muhammed Zahavi’nin Haftar’a bağlı güçlerle girdiği çatışmada hayatını kaybetmesinin ardından Ensar’uş Şeria Bingazi’deki etkinliğini önemli ölçüde yitirdi.


Ensar'uş Şeria, grubun kurucu lideri Muhammed Zahavi'nin hayatını kaybetmesinin ardından zayıflama sürecine girdi

 

Libya’da geçtiğimiz yıldan bu yana Trablus’taki Birleşmiş Milletler destekli Ulusal Mutabakat Hükümeti ve Halife Haftar liderliğindeki Libya Ulusal Ordusu arasında şiddetli çatışmalar yaşanıyor. Halife Haftar, 2014 Mayıs ayında “Libya’yı terörizm ve aşırılıktan temizleme” amacıyla Onur Operasyonu başlattığını ilan etmişti. Ülkenin doğusunda varlığını sürdürmeye çalışan Ensar’uş Şeria Bingazi’de Haftar güçleri ile yaşanan çatışmalarda önemli kayıplar verdi.

 

Ensar’uş Şeria yayınladığı açıklamada Bingazi’deki tüm devrimci güçler ve şura konseylerine çağrı yaparak birleşik bir cephe oluşturmaya davet etti.

 

Kaynak: Mepa News

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.