Irak ordusundan sivillere son uyarı: Musul'u terk edin

Irak ordusundan sivillere son uyarı: Musul'u terk edin

Irak ordusunun Musul'a havadan attığı bildiride sivillerin IŞİD'in kontrol alanlarını terk etmesi istendi.

Irak ordusuna ait uçaklar geçtiğimiz gece Musul kentti batı yakasındaki Musul El-Kadim bölgesi başta olmak üzere kentte IŞİD'i kontrolünde bulunan bölgelere bildiri dağıttı. Bildirilerde sivillerin evlerini terk etmeleri ve IŞİD kontrolündeki bölgelerden çıkması istendi.

Son bir hafta içinde ikinci kez havadan dağıtımı yapılan bildirilerde kentteki sivil halkın "oluşturulan güvenlik koridorlarını" kullanarak IŞİD kontrolündeki bölgeleri terk etmeleri isteniyor. Bildiride yakın bir vakitte IŞİD'in kontrolü altındaki bölgelere yönelik saldırı başlatılacağı bilgisi de yer alıyor.

"Güvenlik koridoru" çıkmazı

Irak ordusu tarafından dağıtılan bildirideki "güvenli koridorlar" ifadesi beraberinde diğer konuları da gündeme getiriyor. Konuyu değerlendiren bölge uzmaları, 2016 ylının Nisan ayında gerçekleşen Felluce Operasyonu'nda da sivillerden "güvenli koridor"ları kullanmalarını istenmiş, ancak bölgedeki siviller çıkış yapmak için kullanabilecekleri bu koridorların varlığından habersiz olduklarını ifade etmişlerdi.

Felluce'de bir şekilde çatışma alanlarından kurtulmayı başaran siviller ise Bağdat hükümetine bağlı güvenlik güçleri ve İran tarafından desteklendiği bilinen Haşdi Şaabi tarafından işkence ve sorgusuz infazlara maruz kalmışlardı

"Irak güçleri ilerleyemiyor"

İki gün önce Musul'da IŞİD'in elinde kalan son dört bölgeyi de geri alabilmek için yeni bir saldırı başlatıldığını açıklayan Bağdat hükümeti güçlerinin, başta Musul El-Kadim semti olmak üzere saldırı başlattığı noktalarda yoğun bir direnişle karşılaştığı ifade ediliyor. Uzmanlar Bağdat hükümeti güçlerinin iki gün önce başlattığı yeni saldırıda kayda değer bir ilerleme sağlanamadığını belirtiyor. 

"Siviller yeni bir katliamla karşı karşıya"

Batılı aktivist ve uzmanlar açıklamada bahsedilen saldırının başlatılması durumunda bölgedeki sivillerin yeni bir katliam ile karşı karşıya kalabileceği riskini dile getiriyor.

Musul Operasyonu'nun başladığı Ekim 2016 tarihinden bu yana ABD liderliğindeki koalisyon uçaklarının düzenlediği hava saldırıları ve yaşanan çatışmalarda en az 8 bin sivil hayatını kaybetmiş, yarım milyondan fazlası da yerlerinden göç etmek zorunda kalmıştı.


Geçtiğimiz 17 Mart tarihinde ABD'nin gerçekleştirdiği ve en az 200 sivilin yaşamını yitirdiği hava saldırısında yakınını kaybeden bi Musullu

"Şehrin geri kalanını özgürleştireceğiz"

Musul Operasyonu komutanı Korgeneral Abdulemir Raşid Yarullah, iki gün önce başlatılan yeni saldırı ile ilgili yaptığı açıklamada, "Kentin geri kalanını da özgürleştirmek için kuvvetlerimizin saldırıları başlamıştır" ifadelerini kullanmıştı.

Kaynak: Mepa News

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.