Eş Şebab Doğu Afrika'da yayılıyor: Kenyalı savaşçılar ön planda

Eş Şebab Doğu Afrika'da yayılıyor: Kenyalı savaşçılar ön planda

Somali merkezli faaliyet gösteren Eş Şebab çoğu Kenyalı olan savaşçılarının görüntülerini yayınladı, grubun Doğu Afrika'da yayılabileceği ifade ediliyor.

Somali'de Batı destekli hükümete ve Afrika Birliği askerlerine karşı savaşı sürdüren Eş Şebab, yabacı savaşçıardan oluşan bir eğitim kampından video görüntüleri yayınladı.

Daha çok Somali'de faaliyet gösteren ancak Kenya başta olmak üzere Doğu Afrika'da Somali ile sınırı bulunan ülkelerde de saldırılar düzenleyen Eş Şebab, Somali'de olduğu gibi diğer Doğu Afrika ülkelerinde de destek görebiliyor. Yayınlanan video, Eş Şebab'a yönelik desteğin sadece Somali sınırları içinde kalmadığını gözler önüne seriyor.

Eş Şebab'ın Kenyalı savaşçıları

Videoda, Eş Şebab'ın sözcüsü ve üst düzey liderlerinden Ali Mahmud Rage görülüyor. Rage, Somali'de teşkil edilmiş bir eğitim kampının yeni "mezunlarına" hitap ediyor. Rage'nin, Kenyalı savaşçılara yönelik hitabının odağında ise Kenya var. Ali Mahmud Rage "Haçlı Kenya'nın Müslümanlara zulmettiğini" dile getiriyor. Bilindiği gibi Kenya, Somali'de Eş Şebab'a karşı yürütülen savaşın önemli bir ayağı konumunda. Kenya'nın Somali'de sivillere yönelik tavrı da birçok kez tartışma konusu olmuştu. Buna ek olarak Kenya'nın Somali sınırında bulunan Müslüman mültecilere de kötü muamelede bulunduğu ifade ediliyordu. Kenya, dahil olduğu bu savaşın yankılarını birçok kere kendi sınırları içerisinde de duymuştu. Eş Şebab Kenya'ya sınır içi ve "sınır ötesi" saldırılar düzenlemeyi sürdürüyor. 2016 yılının Ocak ayında Somali'deki Adde kasabasında yer alan Kenya askeri üssüne Eş Şebab saldırı düzenleyerek yaklaşık 150 Kenya askerini öldürmüş, bu saldırı Kenya'nın en büyük askeri yenilgisi olarak nitelenmişti.

"Kenya'yı fethedecek ordu"

Rage videoda hitap ettiği savaşçıların çoğunun Kenya'dan geldiğini belirterek onlara "sizler Kenya'ya fethedecek ordu olmalısınız" diyor. Hitap ettiği kişilerin çoğunun birçok zorluk yaşayarak Somali'ye geldiğini belirten Eş Şebab sözcüsü, "çektiğiniz zorlukların arkasında ulvi bir amaç var" ifadesini kullanıyor. "Genelde tüm ümmetin, özelde ise Doğu Afrika'daki Müslümanların durumunun farkındasınız" diyen Rage sözlerini şöyle sürdürüyor: "bu nedenle kafirlerin Müslümanlara karşı zulmünü kaldırmanız gerekiyor."

Eş Şebab yayılıyor: Kenya, Tanzanya, Uganda, Etiyopya

Rage, hitap ettiği savaşçıların Kenya, Tanzanya, Uganda, Etiyopya gibi Doğu Afrika ülkelerinden "hicret ettiğini" dile getirerek savaşçılara "bu ülkelerde Müslümanlara karşı kafirlerin zulmünü sona erdirme" çağrısı yapıyor. Eş Şebab sözcüsü savaşçılara "kafirler tarafından acımasızca öldürülen kadın, çocuk ve yaşlıları korumak sizin vazifeniz" diyerek sesleniyor ve nihai amaçlarının "Allah'ın şeriatını tüm dünyaya hakim kılmak" olduğunu belirtiyor.

Rage sözlerine şöyle devam ediyor: "Demokrasi, Komünizm ve Sekülerizm gibi üzerimize paganlar tarafından dayatılan tüm küfür sistemlerini yok etmeli ve yeryüzünü Kur'an ve Sünnet'e göre yönetmeliyiz. Tevhid bayrağını yüceltene ya da Allah'a kavuşana kadar savaşacağız."

ABD'nin faaliyetleri sıklaşıyor: Amaç "Hıristiyanları korumak" mı?

Şimdiye kadar daha çok Somali'de faaliyet gösteren ve diğer Doğu Afrika ülkelerindeki faaliyetleri "sınır ötesi" saldırılar şeklinde olan Eş Şebab'ın genişleyebileceği düşünülüyor. Komşu ülkelerden gelen savaşçıları günden güne artış gösteren grubun savaşı Kenya başta olmak üzere tüm Doğu Afrika'ya taşıyabileceği ifade ediliyor. Hıristiyan ağırlıklı ülkelerce çevrilmiş olan Somali'deki savaşın bu bölgelere taşınma ihtimali, ABD başkanı Donald Trump'ın sık sık kullandığı "Hıristiyanları korumak" ifadesini akıllara getiriyor. Trump göreve geldiğiandan itibaren ABD'nin Somali'deki askeri faaliyetleri sıklaşmıştı.

Kaynak: Mepa News

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.