Doğu Guta'da "Ceyşu'l İslam krizi" tekrar patlak verdi

Doğu Guta'da "Ceyşu'l İslam krizi" tekrar patlak verdi

Doğu Guta'da Ceyşu'l İslam, Tahriru'ş Şam ve Feylaku'r Rahman'a saldırılarına tekrar başladı, siviller zarar gördü.

Suriye'de başkent Şam'da yer alan Doğu Guta'da muhalifler gruplar arasında yıllardır süren anlaşmazlıklar halen çözülebilmiş değil. Bölgede en kapsamlı grup konumunda olan Ceyşu'l İslam'ın diğer gruplarla sorunlar yaşadığı biliniyor. Geçtiğimiz yıl yaşanan iç çatışmalarca yüzlerce muhalif savaşçı yaşamını yitirmiş, bu esnada da Esed rejimi ilerleyerek birçok bölgeyi kontrol altına almıştı.

Saldırılar Astana'da varılan anlaşma nedeniyle mi başladı?

Bu çatışmaların üzerinden bir yıl geçmesinin ardından Doğu Guta yeniden iç çatışmalara sahne oldu. Ceyşu'l İslam, Tahriru'ş Şam ve Feylaku'r Rahman'a yönelik saldırılar başlattı. Ceyşu'l İslam'ın, Astana anlaşması kapsamında gerçekleştirdiği iddia edilen bu saldırılarda grup herhangi bir ilerleyişte bulunamamış, elindeki bölgelerden bazılarını da kaybetmişti. Saldırılara karşı durabilmek için Tahriru'ş Şam ve Feylaku'r Rahman ortak hareket etme kararı almıştı. Tahriru'ş Şam'ın kontrol ettiği bazı bölgeleri Feylaku'r Rahman'a bıraktığı ifade edilmişti.

Bölgede yaşanan çatışmaların ardından kontrol haritasındaki değişimin şu şekilde olduğu belirtilmişti:

2 Mayıs 2017 (Mavi: Ceyşu'l İslam, Sarı: Feylaku'r Rahman, Siyah: Tahriru'ş Şam, Mor: Ahraru'ş Şam, Turuncu: Fecru'l Ümme, Kahverengi: Livau'l Evvel, Lacivert: Elviyatu'l Mecd)


4 Mayıs 2017


6 Mayıs 2017


19 Mayıs 2017

Tahriru'ş Şam Ceyşu'l İslam saldırısını püskürttü

Bir süredir suskun olan cephe hattı geçtiğimiz gün Ceyşu'l İslam'ın El Eşari bölgesine saldırmasıyla yeniden hareketlendi. Çatışmaların en şiddetli olduğu yer konumunda olan bölgede Ceyşu'l İslam'ın bir buldozer ile ilerlemeye çalıştığı ancak başarısız olduğu kaydedildi. Tahriru'ş Şam bölgeden bir video paylaştı.

 

Yıkılan evler, yanan ekinler

Görüntülerde Ceyşu'l İslam'a ait tahrip edilen buldozer yanarken görülüyor. Bölge sakinlerinin ifadesine göre buldozer sivillerin evlerine de zarar vermiş. Videoda duvarları yıkılan evler görülebiliyor. Bölgedeki sivillere ait ekinlerin de Ceyşu'l İslam'ın gerçekleştirdiği ifade edilen bombardıman sonucu tamamen yandığı görüntüler videoda yer alıyor.

"Nusret Cephesi cihatçılarından silah ele geçirdik"

Öte yandan Ceyşu'l İslam bölgedeki saldırılarını ilginç bir dille takipçilerine sundu. Grubun resmi İngilizce Twitter hesabında atılan tweette "Mağlup edilen Nusret Cephesi cihatçılarından 57 mm'lik bir silah ele geçirildi" ifadesi kullanılırken grubun "cihatçılar" ifadesini tercih etmesi dikkat çekti. Söz konusu ifadeler sosyal medyada grubun kurucu lideri Zehran Alluş'un ölümünden sonra değiştiği yorumlarına neden oldu.


Kaynak: Mepa News

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.