Obama Hiroşima’da Özür Dilemedi

Obama Hiroşima’da Özür Dilemedi

Hiroşima’yı ziyaret eden görevdeki ilk ABD Başkanı olan Barack Obama, Hiroşima ve Nagazaki’ye atılan atom bombaları konusunda özür dilemedi.

Barack Obama, 140 bin kişinin Amerikan savaş uçağından atılan atom bombası nedeniyle yaşamını yitirdiği Hiroşima'yı ziyaret eden görevdeki ilk ABD Başkanı oldu. Hiroşima Barış Anıtı Parkı'na çelenk koyan Obama, nükleer saldırıdan hayatta kalanlarla bir araya geldi, konuşmasında nükleersiz bir dünya çağrısı yaptı.

Obama, “71 yıl once gökten ölüm yağdı ve dünyayı değiştirdi” sözleriyle başladığı konuşmasında, atom bombasının, ‘insanlığın kendi kendini yok etmek için araçlara sahip olduğunu gösterdiğini‘ belirtti. “İnsani kurumlarda eşzamanlı ilerleme olmadığı müddetçe, teknolojik ilerleme bizi felakete götürebilir. Atomun parçalanabilmesine yol açan bilimsel devrim, bir etik devrimi de gerektirmektedir“ ifadelerini kullanan Obama, dünya çapında nükleer silah stoklarının azaltılması çağrısını yaptı.

“ABD-Japonya ilişkilerinde yeni bir sayfa

Obama'nın ardından bir konuşma yapan Japonya Başbakanı Şinzo Abe de Obama'nın ziyaretinin ABD ile Japonya arasındaki barışma sürecinde yeni bir sayfa açtığını belirterek, Obama'nın Hiroşima'yı ziyaret etme konusunda gösterdiği cesarete samimi saygı duyduğunu söyledi. Hiroşima trajedisinin tekrarlanmaması gerektiğini kaydeden Japonya Başbakanı, Obama ile birlikte, ulaşılması ne kadar zor olursa olsun nükleer silahlardan arındırılmış bir dünya hedefinde kararlı olduklarını ifade etti.

Obama, daha önce de Beyaz Saray'dan açıklandığı üzere atom bombası kullanımı konusunda özür dilemedi.

140 Bin Kişi Öldü

Obama Hiroşima ziyareti öncesinde Cuma günü Japon Asahi Shimbun gazetesinde yayımlanan röportajda, ziyaretinin öncelikle İkinci Dünya Savaşı'nın milyonlarca kurbanını anmak olduğunu belirterek, “Hiroşima, nedeni ve hangi ülkelerin dahil olduğundan bağımsız olarak savaşların başta masum siviller olmak üzere son derece büyük acı ve kayıplara yol açtığını bize hatırlatmaktadır“ ifadelerini kullanmıştı.

Atom bombası, 6 Ağustos1945 tarihinde atıldığında anında 70 bin kişinin ölümüne yol açmış, 1945 yılı aralık itibariyle ölü sayısı 140 bine yükselmişti. Hiroşima'nın o dönemdeki nüfusu yaklaşık 350 bindi. ABD, Hiroşima'dan üç gün sonra Nagazaki'ye de atom bombası atmış, yaklaşık 70 bin kişi hayatını kaybetmişti.

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.