Irak güçlerinden Musul için 'özel taktik'

Irak güçlerinden Musul için 'özel taktik'

Bağdat hükümeti güçleri Musul'un batısında devam eden çatışmalarda özel bir taktik izlenileceğini açıkladı.

Musul Operasyonu Ortak Operasyonlar Merkezi tarafından yapılan açıklamada Musul kentinin batı yakasında bulunan Eski Musul semti için özel bir askeri taktiğin izlenileceği belirtildi.

Musul Operasyonu Ortak Operasyonlar Merkezi Sözcüsü Tuğgeneral Yahya Resul tarafından yapılan açıklamada, şiddetli çatışmaların yaşanması beklenen Eski Musul semti için özel bir askeri taktiğin uygulanacağı belirtildi. Sözcü açıklamasında izlenilecek taktik ile ilgili ayrıntılı bilgi vermedi.

Öte yandan Bağdat hükümeti güçlerinin Musul kenti batı yakasında yaşanan şiddetli çatışmaların ardından IŞİD'in kontrolünde olan birkaç sokakta ilerleme sağladı. Askeri kaynaklar Eski Musul semtinin tam bir kuşatmaya alınmak istenildiğini ve bu yüzden çok fazla zayiat vermesine rağmen Bağdat hükümeti güçlerinin ilerleme sağlamak istediğini belirtiyor.

Kentin batı yakasında IŞİD kontrolündeki dört bölgeden en büyüğü olan Eski Musul semtinde, sokak ve caddelerin oldukça dar olması sebebiyle bu bölgedeki operasyonların daha zorlu geçeceği tahmin ediliyor.

150 metre kaldı

Askeri kaynakların açıklamalarına göre hükümet güçleri, şiddetli çatışmaların yaşanmasının beklendiği Eski Musul semtindeki IŞİD'in savunma hattına 150 metre mesafede.

Operasyon 8 ay önce başlamıştı

Irak'ın ikinci büyük kenti olan Musul'un IŞİD'ten geri alınmasını hedefleyen operasyon ABD öncülüğündeki koalisyonun yoğun desteğiyle 8 ay önce başlatılmıştı. Bağdat hükümeti güçleri geçen bu sürede kentin büyük bir bölümünde kontrolü sağlamış durumda. 

Kentin batı yakasında IŞİD'in kontrolü altındaki bölgelerde halen yaklaşık 200 bin sivilin yaşadığı tahmin ediliyor.

Sivil kayıpları artabilir

Musul Operasyonu başlatığı tarihten bu yana geçen 8 aylık süre zarfında yaklaşık 6 bin sivil yaşamını yitirdi. ABD öncülüğündeki koalisyonun hava saldırıları ve Irak güçlerinin gelişigüzel olarak gerçekleştirdiği topçu atışları sebebiyle operasyonun devam eden safhasında sivil kayıplarının artmasından endişe ediliyor.

"Bir haftada en az 75 sivil öldü"

Öte yandan bugün bir açıklama yayınlaran IŞİD'e bağlı Ama'k Haber Ajansı, geçtiğimiz bir haftalık süre zarfında ABD ve Irak güçlerinin kentin batı yakasına yönelik düzenlediği bombardımanlarda aralarında kadın ve çocukların da bulunduğu en az 75 sivilin öldüğünü, 227'sinin yaralandığını belirtti.

Kaynak: Mepa News

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.