Ümran bebeğin son hali: Esed rejimi önce vurdu sonra propaganda malzemesi yaptı

Ümran bebeğin son hali: Esed rejimi önce vurdu sonra propaganda malzemesi yaptı

Esed rejimi, bir bombardımana hedef olduğu andaki şoka uğramış görüntüleri ile hatırlanan Ümran bebeği propaganda malzemesi olarak kullandı.

Suriye'de yaşanan savaşın sembollerinden biri, Esed rejimi tarafından gerçekleştirilen bir bombardıman sonrası görüntüleri kameralara yansıyan Ümran Dakniş. Rejim tarafından hedef alınan binlerce çocuktan birisi olan Ümran, hayatını kaybeden yahut sakat kalan yaşıtlarından daha şanslıydı.

Ümran bebeğin toz ve kan içerisindeki görüntüleri dünya çapında gündem olmuştu. Suriyeli muhalifler tarafından yayınlanan videoda, Esed rejiminin hava saldırısı sonrası kurtarılarak ambulansa alınan Ümran'ın yüzündeki şok ifadesi ve korku hafızalara kazınmıştı. Suriye rejimi lideri Beşşar Esed ise Ümran bebeğe ilişkin görüntülerin sahte olduğunu iddia etmişti.

 

"Ümran'ın yeni görüntüleri rejim propagandası"

Geçtiğimiz günlerde ise Ümran Dakniş'in yeni görüntüleri servis edildi. Ancak basın organlarının bu görüntüleri sunuş tarzı oldukça şaşırtıcıydı. Ailesiyle bir arada ve mutlu olduğu ifade edilen Ümran'ın görüntülerinin "yüreklere su serptiği" belirtildi.

Ancak gözden kaçırılan bir nokta vardı. Bu da Ümran'ın "ailesiyle ve mutlu olduğu" görüntülerin, Esed rejimi tarafından propaganda amacıyla kaydedildiği ve yayıldığı. Esed rejimine bağlı kanallar tarafından kaydedilen görüntülerde Ümran ve ailesinin ifadeleri rejim yanlısı propaganda amacıyla kullanılıyor. Ümran'ın babası rejim yanlısı kanala, rejim bombardımanında yaralananan oğlunun "görüntülerinin muhaliflerce propaganda için kullanıldığını" söylüyor.

 

Görüntüler tepkilere neden oldu

Görüntülerin yayılması sonrası birçok husus gündeme geldi. Esed rejiminin, kendileri tarafından vurulan bir çocuğu kısa bir süre sonra propaganda için kullanması bazı kişilerin tepkisini çekti. Aynı zamanda Beşşar Esed tarafından sahte olmakla suçlanan görüntülerin odağındaki Ümran'ın yine rejim tarafından gündeme getirilmesi bir çelişki olarak yorumlandı.

Tepkilerin merkezinde ise, Ümran'ın rejim yanlısı propaganda için çekildiği ifade edilen görüntülerini "yüreklere su serpti" ifadeleriyle yayınlayan basın organları yer aldı.

Kaynak: Mepa News

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.