Trump'tan Katar krizinde arabuluculuk mesajı

Trump'tan Katar krizinde arabuluculuk mesajı

ABD Başkanı Donald Trump, Katar krizinde arabulucu olma teklifinde bulundu.

Başkan Donald Trump Katar emiri Şeyh Tamim Bin Hamad El Thani ile yaptığı telefon görüşmesinde, Katar’la komşuları arasındaki diplomatik krizde arabuluculuk yapmayı önerdi.

Amerikanın Sesi'nin haberine göre, görüşmeyle ilgili olarak Beyaz Saray’dan yapılan açıklamada "Başkan Trump’ın Körfez Ülkeleri İşbirliği Teşkilatı’nın birlik içerisinde olması ve Amerika’yla ortaklığının, bölgedeki istikrar ve teröre karşı mücadele açısından kritik önemde olduğunu söylediği" belirtildi. Açıklamada ayrıca Başkan’ın tarafların arasındaki sorunların giderilmesi amacıyla aralarında liderlerin Beyaz Saray’da buluşması dahil yardım teklifinde bulunduğu ifade edildi.

Trump’ın teklifi hafta başında Amerika Dışişleri bakanı Rex Tillerson’un Körfez Ülkeleri İşbirliği Teşkilatı’nın birlik olarak devamı için yardım önerisini takip eden bir girişim oldu.

Pazartesi günü Suudi Arabistan, Mısır, Bahreyn, Birleşik Arap Emirlikleri, Yemen ve Maldivler "teröre destek verdiği" suçlaması ile Katar ile diplomatik bağlarını kestiler.

Beyaz Saray’dan yapılan açıklamada Başkan Trump’ın ayrıca Suudi Arabistan Kralı Selman Bin Abdulaziz El Suud ile Salı günü yaptığı telefon görüşmesinde de Körfez ülkeleri arasındaki birliğe vurgu yaptığı hatırlatıldı.

Salı günü Başkan Trump da "Katar’ın İran ve bölgedeki terör örgütlerine destek verdiği" gerekçesiyle Arap ülkelerinin Doha ile ilişkilerini kesme tartışmasına dahil olmuştu.

Trump ard arda attığı üç Twitter mesajıyla Suudilerin kararında kendisinin de etkisi var gibi görünmüştü. Öte yandan Katar, Ortadoğu’da en büyük Amerikan üssünü barındıran ülke.

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.