Körfez'den Somali'ye 80 milyon dolarlık rüşvet teklifi: 'Katar ile ilişkilerini kes'

Körfez'den Somali'ye 80 milyon dolarlık rüşvet teklifi: 'Katar ile ilişkilerini kes'

Suudi Arabistan yönetiminin, Katar ile ilişkilerini askıya alması karşılığında Somali yönetimine 80 milyon dolar rüşvet teklif ettiği ortaya çıktı.

Suudi Arabistanlı ve Birleşik Arap Emirlikleri yetkililerin, Mogadişu hükümeti Cumhurbaşkanı Muhammed Abdullah Fermacu'ya, Katar ile ilişkileri kesmesi için 80 milyon dolarlık rüşvet teklifi ettiği ancak yönetimin bu teklifi reddettiği ortaya çıktı.

Yeni Şafak'ın Middle East Monitor'e dayandırdığı habere göre, Suudi yönetimi, kriz patladıktan sonra Katar ile ilişkilerini askıya alması için Somali hükümetine uzun süre baskı yaptı. Söz konusu baskı, hükümete yönelik finansal yardımların durdurulmasını da içeriyordu.

Yaklaşık 6,2 milyon insanın açlık tehlikesiyle karşı karşıya kaldığı Somali'de hükümet baskılara rağmen Katar ile ilişkilerini askıya almayı reddetti.

Somalili kaynaklar, Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirliklerin'den gelen yöneticilerin, uzun süre Somalili bakanlarla görüştüğünü ancak sonuç alamayınca, ülkelerine geri döndüğünü belirtiyor.

Körfez yönetimi Somali'ye yardımları kesti

Suudi Arabistan, Katar ile ilişkisini kesene kadar Somali hükümetine finansal yardımlarını durdurduğunu duyurmuştu.

Somali'den ilk tepki

Mogadişu hükümeti Dışişleri Bakanlığı, Körfez'deki kriziyle ilgili “Somali bu sorunun Arap Ligi ve İslam İşbirliği Teşkilatı aracılığıyla kurulacak diyalog yoluyla çözülmesini umuyor” ifadeleri kullanılmıştı.

Katar'a baskılar genişletilmişti

Suudi Arabistan, BAE, Bahreyn, Mısır ve Yemen, Katar ile tüm diplomatik ilişkilerini kestiklerini duyurmuştu. Suudi Arabistan, BAE ve Bahreyn, ülkelerinin hava sahasını Katar'a kapatarak, Katarlı diplomatların 48 saat içinde ülkelerinden ayrılmasını istemişti.

Katar'a karşı diplomatik ablukaya daha sonra Maldiv Adaları, uluslararası toplumca meşruiyeti olmayan darbeci general Halife Hafter destekçisi Libya'daki Tobruk hükümeti ve Moritanya da katılmıştı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.