Norveç'te okullarda peçe yasağı

Norveç'te okullarda peçe yasağı

Norveç'te hükümet; çocuk yuvaları, okullar ve üniversitelerde yüzü kapatan tüm giysileri yasaklamaya hazırlanıyor.

Norveç'te hükümetin hazırladığı yasakla ilgili tasarıya, bu tür giysilerin öğrenciler ve öğretmenler arasındaki iletişimi engellemesi gerekçe gösterildi.

Yasak; burka, yüzü kapatan örtüler ve kar maskelerini kapsayacak. Tasarı yasalaştığı takdirde okullarda maske ve göz yırtmaçlı kapşon da takılamayacak.

Bununla birlikte başörtüsü, şapka ve takkeler yasak kapsamında yer almayacak.

BBC Türkçe'nin aktardığına göre, tüm siyasi partilerin desteklediği tasarının gelecek yıl kabul edilip hayata geçirilmesi bekleniyor.

Norveç'te bazı yerel yönetimler daha önce böyle yasak kararlarını devreye sokmuştu ancak bu, ulusal çaptaki ilk yasak planı oldu.

Yasağa eleştiriler

Planı eleştirenler peçenin zaten Norveç'te çok yaygın olmadığını savunuyor.

Azınlık hakları alanında faaliyet yürüten Minotenk adlı düşünce kuruluşundan Linda Noor, NRK TV kanalına yaptığı açıklamada planı şu sözlerle eleştirdi:

"Peçe giyen çok, çok az insan var. Bu yüzden bu, uyum bağlamında çok marjinal bir problem. Bu tasarının gerekli olmadığını düşünüyorum".

Bu yılın başında Norveç İslami Konseyi'nin peçe giyen bir kişiyi iletişim uzmanı olarak işe alması ülkede tartışma yaratmıştı.

Farklı inançlar arasında diyaloğu geliştirme amacıyla devletten fon alan kuruluş, bu adımıyla hem ülkenin kültür bakanı, hem de Müslüman milletvekilleri ve diğer İslami kuruluşlar tarafından eleştirilmişti.

Kuruluş ise bu kişinin bu iş için en iyi aday olduğunu söyleyerek kararını savunmuştu.

Muhafazakâr ve sağ popülist partiler koalisyonunun iktidarda olduğu Norveç’te 11 Eylül’de genel seçimler yapılacak. Norveç medyasında çıkan haberlere göre örtünme yasağını muhalefet kanadı da destekliyor.

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.