Musul'da son durum: Hedefte yine siviller var

Musul'da son durum: Hedefte yine siviller var

Musul Operasyonu'nda sona doğru gelinirken hedefte halen siviller var.

Musul Operasyonu'nda sona doğru gelinirken hedefte halen siviller var.

Musul'u IŞİD'ten geri almak için başlatılan ABD destekli askeri operasyonda sona doğru yaklaşılırken "önlenemeyen" sivil kayıpları da halen devam ediyor. 

Aynı aileden 12 kişi öldü

Musul kenti batı yakasında IŞİD'in kontrolü altında bulunan son birkaç mahallede IŞİD ile Bağdat hükümeti güçleri arasında devam eden şiddetli çatışmalarda, ABD öncülüğündeki koalisyona ait savaş uçaklarının bir evi hedef alması sonucu doğu aynı aileden 12 sivil yaşamını yitirdi. Yerel kaynakların aktardığına göre, ölen siviller bölgede yaşanan çatışmalar sebebiyle evde saklanmışlardı. 

Kaynaklar, ABD öncülüğündeki koalisyon uçaklarının gerçekleştirdiği hava saldırısında sivillerin kaldığı evin tamamen yıkıldığını, ölü sayısının daha fazla olabileceğini aktarıyor.

Çatışmalar devam ediyor

Yerel kaynakların aktardığına göre, kentte IŞİD ile Bağdat hükümeti güçleri arasında şiddetli çatışmalar yaşanıyor. Kaynaklar, çatışmaların özellikle IŞİD'in elinde kalan son dört bölgeden ikisi olan Zencili ve Şifa bölgelerinde devam ettiğini belirtiyordu.

ABD öncülüğündeki koalisyonun yoğun hava ve kara bombardımanı ile destek verdiği Bağdat hükümeti güçleri, kentin batı yakasındaki Zencili mahallesini büyük oranda kontrol altına almış durumdaydı. Son gelen haberlere göre Bağdat hükümeti çatışmaların 18 gündür sürdüğü Zencili'nin tamamen ele geçirildiğini açıkladı.

Abadi: Zafer yakın

Öte yandan Irak Başbakanı Haydar El Abadi yaptığı açıklamada, Musul'da zaferin yakın olduğunu belirtirken "günler içinde Musul'da IŞİD'e karşı zafer ilan edilecek" ifadelerini kullandı.

Musul'da son durum özeti

ABD destekli Bağdat hükümeti 18 gün önce Musul'da IŞİD'in elinde kalan son bölgeleri geri almak için bir 'nihai saldırı' başlatmıştı. Ancak gelinen noktada saldırının başlatıldığı bölgelerde resmi açıklamalara göre Zencili dışında hiçbiri tam anlamıyla Bağdat hükümeti tarafından kontrol altına alınabilmiş değil.

ABD'nin hava ve kara bombardımanlarıyla yoğun destek verdiği hükümet güçlerinin IŞİD'in kontrolündeki son bölgelerde ilerleme konusunda daha fazla sıkıntı yaşadığı ve çok fazla kayıp verdiği de bölgeden aktarılan haberler arasında.

Musul kenti batı yakasında yaklaşık olarak üç bölge halen IŞİD kontrolünde bunlar Bab Sincar, Şifa ve Eski Musul semti. 

Kaynak: Mepa News

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.