Suudi Arabistan’ın görmenizi istemediği fotoğraflar

Suudi Arabistan’ın görmenizi istemediği fotoğraflar

Kolera salgını, açlık ve susuzlukla kırılan bir halk, Suudi Arabistan'ın uyguladığı abluka altında 'sessizce' ölüyor.

Batul Ali altı yaşında, buna rağmen büyük, korku dolu gözleri ve zayıf yapısından bunu asla tahmin edemezsiniz. Kaburga kemikleri, şişmiş karnı üzerinde çıkıntı yapmış. Batul’un kilosu 16’dan daha az. O, Yemen’de şiddetli kıtlıktan muzdarip yaklaşık yarım milyon çocuktan biri. 

Başka bir hastanede, Ali Anhari kucağındaki kızı İsra ile oturuyor. Gözleri cam gibi, elinde bir ilaç var ve kolera ile mücadele etmeye çalışıyor. "Tabii ki korkuyorum" diyor Anhari ve ekliyor:

 "Üç çocuğum koleralı. Çocuğun dünyandır. Sekiz aydır işsizim, bu yüzden zorlanıyor ve borç para alıyoruz... Tedaviler çok pahalı..."

"Sessiz savaş"

Yemen’de dünyanın en büyük insani krizlerden birini ortaya çıkartmış olan hırçın bir kolera salgını ve şiddetli bir kıtlık hakim. 

Ancak bu hikayenin dünya çapındaki gazetelerin ön sayfalarında yansıtıldığını ve haber bültenlerine öncülük ettiğini görmeyeceksiniz. Yemen, Husi milisleriyle, Hadi hükümetini destekleyen Suudi Arabistan önderliğindeki Arap devletleri koalisyonu arasında iki buçuk yıldır devam eden bir savaşta öğütülüyor. Buna daha çok "sessiz savaş" denilmekte. Çünkü medyada oldukça az ilgi görüyor.

'Suudi Arabistan gazetecileri ülkeye almıyor'

Birleşmiş Miletler (BM) insani yardım çalışanı biri, isminin açıklanmaması şartıyla CNN’e sunları söyledi:

"Gazetecileri ülkeye alabilecekken almayanlar, Yemen hükümeti ve onun Suudi Arabistan öncülüğündeki destekçileridir."

Kaynaklar CNN’e, Suudi Arabistan'ın gelecekte Yemen'in başkenti Sana'ya yapılan Birleşmiş Milletler'in yardım uçuşlarını engellememesi için uçaklara gazetecileri almaya korktuklarını ifade ediyor. Aynı şekilde Yemen'deki Husi güçleri ülkede haber kaynaklarına erişimi engellemeye çalışıp, gazetecileri tutuklamak ile suçlanıyor.

'Yemen unutulmuş acil bir vaka'

Yemen’deki BM İnsani Yardım Koordinatörü Jamie McGoldrick, Birlemiş Milletler'in (BM) ülkedeki krizle başa çıkacak fonların %30’unu dahi toplayamadığını ifade etti. 

McGoldrick sözlerinin devamında, "Yemen çok sessiz, unutulmuş, hatta kasıtlı olarak unutulmuş acil bir vaka diyebilirim." ifadelerini kullandı ve ekledi:  


"Medyadan ilgi görmediğimiz için, siyasi desteği sağlayamıyoruz  bunun sonucunda da Yemen'de yaşanan insani felakete çözüm bulabilmek için gerekli kaynağı toplayamıyoruz."

 

"Özellikle fotoğraflara bakmayı acıklı kılan, insani krizlerin tamamının insan yapımı olduğunun farkına varmaktır" 

Ülkede çatışmaların başlamasından bu yana, ABD’nin desteklediği Suudi Arabistan öncülüğündeki Arap Koalisyonu, ülkeye Yemen halkının %80'ini en temel ihtiyaçlar ve insani yardımlardan mahrum bırakacak bir kuşatma uyguluyor.

Dünya Sağlık Örgütü’nün açıkladığı rakamlara göre, şu anda ülke genelinde 167.000 kolera vakası var. 1.100’den fazla insan salgın sebebiyle hayatını kaybetti ve UNICEF, gelecek ay için vaka sayısının dört katına çıkabileceği uyarısında bulunuyor. 

Ancak ülkedeki yardım görevlilerinin en büyük çapta ölüme sebep olmasından korktuğu şey açlık. Yemen’de 17 milyon insan kıtlıktan etkileniyor. Bunların yaklaşık 7 milyonu için kıtlık şiddetli seviyeye ulaşmış durumda. Ülkedeki insani yardım organizasyonları, yıl sonuna kadar ülkenin tamamında kıtlığın hakim olacağını öngörüyor.

Unutulmuş acil vaka olan Yemen'den insan manzaraları:


Batul Ali, Sa’da şehrindeki bir hastanenin yatağı üzerinde duruyor. Batul, şiddetli derecede ilerlemiş kıtlık ile mücadele etmeye çalışıyor. Kolundaki kesede çölde yaşayan ailesinin yılanlardan korunmak için kullandığı bir ilaç var.


Üç yaşındaki Ahmed ve sekiz yaşındaki kız kardeşi Haula, evlerinin hedef alındığı bir hava saldırısında yetim kaldılar. Ahmed’in dizi tamamen kırılmış durumda ve sağlık personeli sağ bacağının daha fazla büyümeyeceğini söylüyor. Haula ise hava saldırıda dişlerini ve dilinin büyük bir kısmını kaybetti. (Saldırı Suudi Arabistan öncülüğündeki Arap Koalisyonu tarafından gerçekleştirildi)


Yemen'deki savaş hastanelerde gerekli olan tıbbi malzemelerin ülkeye ulaştırılmasını büyük ölçüde etkiliyor. Hastanelerde tedaviler, Birleşmiş Milletler'in topladığı fonlar sayesinde yapılmaya çalışılıyor.


Mecid, altı ay önce yakınında patlayan bir bomba sebebiyle yaralandı. Daha önce inşaat işçisi olan sekiz çocuk babası maddi sıkıntılar çekiyor ancak sağlık durumu sebebiyle çalışamıyor ve hastane masraflarını dahi ödeyemiyor.


Abdullatif Allami, üç yaşındaki kızı Sara ile başkent San’a’nın Harat el-Mesne’a mahallesinde yürüyor. Aylık 120 dolar civarında bir emekli maaşı alıyordu ancak ödemeler yedi ay önce durdu ve aile yaşayabilmek için bağış ve yardımlara bel bağlamış durumda.


Çocuklar San’a’daki Harat el-Mesne’a mahallesinde içi su dolu bir havuzda oynuyor. Bölgedeki bir askeri üsse yakın olan mahalle, geçen sene Kurban Bayramı’nda iki hava saldırısıyla hedef alındı. Hava saldırılarında 25 ev kullanılamaz hale geldi.


Genç öğrenciler, 2015 yılında yıkılan Sa’da şehrindeki Aal Ukab okulunun enkazında oynuyor. UNICEF’e göre en az 2 milyon Yemenli çocuk okula gidemiyor ve ülkedeki savaş sebebiyle bin 600’den fazla okul kullanım dışı.


Aal Ukab okulundaki bir öğrenci eski sınıflardan birinin enkazı içinde. O ve arkadaşları yakınlardaki UNICEF çadırlarında eğitim almaya çalışıyorlar.


İbb şehrinin kenar mahallelerinden birinde çocuklar, eski hükümet binasının penceresinden dışarı bakıyor. Bina, yerel yetkililer tarafından evinen olmuş 53 aileye tahsis edildi. Ancak elektrik ve su yok.


17 yaşındaki Mogadişulu Muhammed, Yemen sahilleri yakınlarındaki bir mülteci botuna yapılan ve en az 42 insanın ölümüne yol açan saldırıdan sağ kurtuldu. Büyük bir askeri gemiden kalkan helikopteri gördüğünü ve güvende olduklarını düşündüğünü söylüyor, ta ki üzerlerine ateş açılıncaya kadar. Arkadaşlarından ikisi öldü ve aldığı yara sebebiyle sağ ayağı kesilmek zorunda kaldı.


Ülkede çatışmaların başlamasından bu yana, ABD’nin desteklediği Suudi Arabistan öncülüğündeki Arap Koalisyonu, ülkeye, Yemenlilerin %80'ini en temel ihtiyaçları ve insani yardımlardan mahrum bırakacak bir kuşatma uyguluyor.


Yemen'de yaşanan çatışmalar sebebiyle ülke içinde yerinden olmuş insanlar içme suyu almaya çalışıyorlar. Su, günde 3 kez birer saat olmak üzere dağıtılıyor. Birleşmiş Milletler, Yemen’de 14.5 milyon insanın temiz suya ve sağlık hizmetlerine ulaşmak için yardıma ihtiyaç duyduğunu söylüyor.


Çocuklar, başkent San’a’nın 80 kilometre kuzeyindeki Hus kasabası yakınlarındaki çölde bir kum fırtınasını izliyor. İnsani yardım organizasyonlarının öngördüğüne göre, yıl sonuna kadar ülkede tam bir kıtlık hakim olacak.


Dünya medyasında fazla rağbet görmeyen Yemen savaşı, 'sessiz' bir şekilde ülkedeki İran destekli Husi milisleri ve Suudi Arabistan'ın öncülüğündeki Arap Koalisyonu tarafından desteklenen Hadi hükümeti arasında sürmekte.

CNN'den Clarissa Ward ve Salma Abdelaziz tarafından hazırlanan haber, Mepa News okurları için tercüme edildi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.