Mültecilerin umutlarından sanat yapmak: Can yelekleri sanat eserine dönüştü

Mültecilerin umutlarından sanat yapmak: Can yelekleri sanat eserine dönüştü

Kopenhag’daki Nyhavn Liman’ında devam eden göçmen krizi çarpıcı bir şekilde gözler önüne seriliyor.

Çinli muhalif sanatçı Ai Weiwei, Kunsthal Charlottenborg Müzesi’nin pencerelerini Yunanistan’ın Midilli Adası’nda toplanan ve göçmenler tarafından giyilen 3 bin 500 can yeleğiyle kapladı.

Kunsthal Charlottenborg Müzesi Müdürü Michael Thouber, “Ai Weiwei, mülteci krizine kendi deyimiyle insani krize dikkat çekmek istiyor’’ diye konuştu.

Müdür, “Her bir can yeleği 3 bin 500 kişinin hikayesini temsil ediyor’’ diyor.

Sanat çalışmasının adı Fransızca ‘gün doğumu’ anlamına gelen 'Soleil Levant'.

Fransız ressam Claude Monet'nin 1872 yılına ait Le Havre limanını resmettiği ve dönemin siyasi ve sosyal gerçeklerini yansıtan 'Impression, Soleil Levant' adlı eserinden esinlenmiş.

60 yaşındaki Çinli sanatçı benzer çalışmaları başka yerlerde de yaptı.

Sanatçı Berlin’deki Konzerthaus’un sütunlarını kaplamak için de Midilli sahillerinden topladığı 14 bin kullanılmış can yeleği kullandı.

Thouber sanatçının Viyana’daki Belvedere Pakı’ndaki benzer bir çalışmadan esinlendiğini söylüyor. Ai Weiwei burada da bir gölette kullanılmış can yelekleriyle lotus çiçekleri oluşturmuştu.

Ai Weiwei geçen yıl ülke yetkililerin göçmenlerin varlıklarına el konulmasına izin veren bir kanunu protesto etmek amacıyla çalışmalarını Danimarka’daki iki müzeden çekmişti.

Bu sanat çalışması bir dönüşü temsil ediyor.

Thouber “1 buçuk yıl önce her gazete her haberde mülteci krizi en üst sıradaydı’’ diyor ve “Şu anda gazeteler mülteci krizini manşetlerine pek taşımıyor ancak kriz halen çözülmüş değil. Ve inanıyorum sanatın yapabileceği şeylerden biri de bu; haberler görmezden geldiğinde bu görevi sanat devralır ve halihazırda Avrupa kıyılarında devam eden bu korkunç insani krize bir çözüm bulmamız gerektiğini hatırlatır’’ diye ekliyor.

Eser resmi olarak 20 Haziran Dünya Mülteciler Günü’nde sergilenmeye başladı.

Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği verilerine göre 2017’nin başından bu yana 77 bin kişi Akdeniz üzerinden Avrupa’ya ulaşmayı denedi, 2 bin kişiyse öldü ya da kayboldu.

Etkinliğe Midilli Adası’nda göçmenlere barınma imkanı sağlayan yardım kuruluşu House of Humanity’ye maddi destek sağlayan Rafat Al-Hamoud da katıldı.

Suriye Şam kökenli 27 yaşındaki El Hamoud anavatanından göç ederek Libya’dan İtalya’ya tehlikeli bir deniz yolculuğu sonrasında ulaşmış: “İki yıldan fazla sahillerde çalıştım, kampın içinde çalıştım, devriye gezdim insanları kurtardım. Her can yeleğinin ardında çok büyük hikayeler var.’’

Thouber de, “En üzücü olansa bebekler için olan bir can yeleği bulmamızdı. Çok üzücüydü, tüm bu can yeleklerinin insanları, aileleri, hayatta kalmaya çabalayan insanların hikayelerini temsil ettiğinin farkına varmalıyız’’ diye konuştu.

Kunsthal Charlottenborg Müzesi eserin 1 Ekim 2017’ye kadar sergileneceğini duyurdu.

Kaynak: Amerika'nın Sesi

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.